Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Greta Thunberg Almanya’da Tutuklandı

Greta Thunberg Almanya’da Tutuklandı
18 Ocak 2023 19:48
197

Polis, İsveçli iklim aktivistini bir kömür madeni gösterisinden uzaklaştırdı

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg Salı günü Batı Almanya’da tutuklandı. Muhabirler, Kuzey Ren-Vestfalya’daki Luetzerath’ta bir kömür madeninin genişletilmesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında Thunberg’in çevik kuvvet polisleri tarafından götürüldüğü anı görüntüledi.

Aachen ve Düsseldorf arasında yer alan köyün şu anda yakındaki Garzweiler linyit madenini genişletmek için taşınması planlanıyor.

Aachen yakınlarındaki bir polis sözcüsü medyaya, Thunberg’in madenin çevresine “baskın” yapan ve yetkililer tarafından “dik ve son derece tehlikeli” olarak tanımlanan kazının kenarına yaklaşan bir grup protestocunun parçası olduğunu söyledi.

Sosyal medyada hızla dolaşan fotoğraf ve videolarda, dört Kuzey-Batı polis memurunun Thunberg’i kısa bir mesafe kollarından ve bacaklarından tuttuğu görülüyor. Protestocular İngilizce olarak “yalnız değilsiniz” sloganları atarken ve medya kayıt yapıp fotoğraf çekerken gülümsüyor.

Memurlar sonunda Thunberg’i hayal kırıklığına uğrattı ve onu uzaklaştırdı. Neden prosedürü takip etmedikleri ve kişisel bilgilerini yazmadıkları sorulduğunda gazetecilere “Kim olduğunu biliyoruz” dediler.


mz 55DlN 400x400 Life Haber Ajansı

#Luetzerath yakınlarındaki Greta #Thunberg : yıkımın eşiğinde tutuklandı. Diğer 100 aktivistin aksine, polis kişisel bilgilerini kaydetmiyor: “Kim olduğunu biliyoruz.” Bu deneyimi daha önce başka bir yerde yaşadınız mı? Ağzının kenarında bir gülümsemeyle sessiz kalıyor pic.twitter.com/nmDA9O2H1U

Christian Wernicke (@ChrisCWE) 17 Ocak 2023

Polis Sky News’e, Thunberg’in bu hafta ikinci kez Luetzerath protestosu kapsamında gözaltına alındığını söyledi. Cuma günü bölgeye geldi ve Cumartesi günü yetkililerin köyle ilgili planlarına “direnmek” için Alman aktivistlere katıldı. Aktivistlerden bazıları, yerel sakinlerin çoktan tahliye edildiği binalarda çömelmeye başladı.

Şu anda 1.000’den fazla polis işgalcileri Luetzerath’tan tahliye etmeye çalışıyor, böylece Essen merkezli çok uluslu enerji şirketi RWE’nin sahibi olduğu madene yer açmak için köy yıkılabilir.


rL5hhpAI 400x400 Life Haber Ajansı

İklim grevinin 230. haftası. Şu anda, bir kömür madeninin genişletilmesi nedeniyle yıkılmakla tehdit edilen bir Alman köyü olan Lützerath’tayız. İnsanlar yıllardır direniyor. 12’de burada bize katılın ya da yarın #LützerathBleibt‘i talep etmek için yerel bir protestoya katılın ! #ClimateStrike pic.twitter.com/hGrCK6ZQew — Greta Thunberg (@GretaThunberg) 13 Ocak 2023


İklim aktivistleri, kömür madenciliğinin karbon emisyonlarını artıracağını ve küresel ısınmayı sınırlamak için Paris İklim Anlaşması planına müdahale edeceğini iddia ediyor. RWE, emisyonları Avrupa karbon üst sınırları aracılığıyla dengeleyebileceklerini savundu. Şu anda Alman iktidar koalisyonunun bir parçası olan Yeşiller partisi şirketin tutumunu destekledi.

Ukrayna’daki ihtilaf nedeniyle Rusya’dan doğal gaz ithalatından vazgeçen Almanya, kömür üretimini yaygınlaştırma hamlesine girdi ve nükleer santrallerin kapanmasını erteledi. Thunberg, daha önce atom enerjisini kınamış olmasına rağmen, ikinci önlemi kömür yakmaya tercih edilir olarak teşvik etti.

Şu anda 20 yaşında olan Thunberg, iklim değişikliğini protesto etmek adına cuma günleri okula gitmeyi reddettiği için uluslararası ün kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.