Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 22°C
Per 21°C

Güney Afrikalı Milletvekilleri İsrail İle İlişkilerin Kesilmesi İçin Oy Kullandı

Güney Afrikalı Milletvekilleri İsrail İle İlişkilerin Kesilmesi İçin Oy Kullandı
22 Kasım 2023 21:58
2.140

Önergeye 248 milletvekili destek verirken 91 milletvekili karşı oy kullandı…

Gazze’de devam eden çatışmalara tepki olarak Güney Afrikalı milletvekilleri, İsrail ateşkes taahhüt edene kadar İsrail büyükelçiliğinin kapatılması ve diplomatik ilişkilerin sonlandırılması yönündeki bir önergeyi onayladı.

Muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) tarafından sunulan önerge, Salı günü yapılan parlamento oturumunda 248 milletvekilinin çoğunluğunun oyunu alırken 91 milletvekili karşı oy kullandı.

Parlamentonun bu adımı, Güney Afrika’nın İsrail hükümetine sorunlu Filistin bölgesinde yürüttüğü askeri harekâtı sona erdirmesi için baskı yapmak üzere aldığı son önlem oldu. Pretoria defalarca Batı Kudüs’ü, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısına yanıt olarak başlattığı saldırıdan bu yana yerel yetkililerin aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin öldüğünü söylediği Gazze’de soykırım yapmakla suçladı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa Salı günü acil olarak düzenlenen BRICS+ zirvesinde yaptığı konuşmada İsrailli sivilleri kaçırdığı için Hamas’ı kınadı ve Filistinli militan grubun İsrail topraklarını işgal ederek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmekle uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Bununla birlikte, İsrail’in savaş suçu işlediğinde ısrar etti ve Yahudi devletinin Filistin topraklarını işgalini çatışmanın temel nedeni olarak gösterdi.

Afrika ülkesi ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler Gazze çatışması nedeniyle son haftalarda gerilmişti. Pretoria uzun zamandır Filistinlilerin bağımsızlık mücadelesini destekliyor ve bu mücadeleyi Güney Afrika’nın 20. yüzyılda apartheid’a karşı verdiği mücadeleyle kıyaslıyor.

Bu hafta başında Güney Afrika Devlet Başkanlığı Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, Pretoria’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (ICC) Aralık ayı ortasına kadar Başbakan Benjamin Netanyahu için tutuklama emri çıkarmasını talep ettiğini bildirdi. Ramaphosa daha önce yaptığı açıklamada hükümetinin mahkemeden İsrail’in savaş suçu işlediği iddiasıyla soruşturulmasını istediğini belirtmişti.

İsrail, UCM’nin tutuklama yorumlarının ardından Pretoria’daki büyükelçisi Eli Belotserkovsky’yi istişareler için geri çağırdı. Pretoria daha önce de Bolivya, Belize, Bahreyn, Çad, Şili, Kolombiya, Honduras, Ürdün ve Türkiye’ye katılarak Tel Aviv’deki elçisini ve diplomatik çalışanlarını geri çekmişti.

Güney Afrika’nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine yönelik önergeyi destekleme sözü vermiş olsa da, önergenin uygulanması artık Ramaphosa hükümetinin elinde.

Başkanlık Sözcüsü Vincent Magwenya, “Başkan ve kabine, ulusal yürütmenin sorumluluğunda olan bu konuyla ilgileniyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.