Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Güney Kore Köpek Eti Tüketimini Yasakladı

Güney Kore Köpek Eti Tüketimini Yasakladı
10 Ocak 2024 00:04
1.233

Milletvekilleri geleneksel uygulamanın 2027 yılına kadar sona erdirilmesi yönünde oy kullandı…

Güney Kore parlamentosu Salı günü yaptığı oylamada, Doğu Asya ülkesinde bir zamanlar yaygın bir uygulama olan köpek eti satışını ve tüketimini yasakladı.

Altı köpek ve sekiz kedi sahibi olan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve First Lady Kim Keon Hee, ilk kez Eylül ayında teklif edildiğinden bu yana yasağın sesli savunucuları oldular. Salı günkü oylamada 300 milletvekilinden 208’i lehte oy kullanırken ikisi çekimser kaldı.

Humane Society International Korea İcra Direktörü JungAh Chae oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Hayatım boyunca Güney Kore’de zalim köpek eti endüstrisinin yasaklandığını göreceğimi hiç düşünmemiştim, ancak hayvanlar için elde edilen bu tarihi kazanım, hayvan koruma hareketimizin tutkusunun ve kararlılığının bir kanıtıdır” dedi ve bunu “tarihin yazılışı” olarak nitelendirdi.

Chae, “Bu değişikliğin çok geç kaldığı milyonlarca köpek için kalbim kırılsa da, Güney Kore’nin artık tarihimizdeki bu sefil sayfayı kapatabileceği ve köpek dostu bir geleceği kucaklayabileceği için çok mutluyum” diye ekledi.

Yasa, 2027 yılından itibaren insan tüketimi için köpek eti yetiştirilmesini, kesilmesini ve satılmasını yasaklıyor. Yasayı ihlal edenlere verilecek cezalar arasında 30 milyon won’a (22.800 $) kadar para cezası ya da üç yıla kadar hapis cezası yer alıyor. Tüketim için herhangi bir ceza bulunmamaktadır.

Reuters’in haberine göre Koreliler eskiden yazın nemiyle başa çıkmak için köpek eti tüketiyordu, ancak hayvanların yiyecek değil aile hayvanı olarak görülmeye başlanmasıyla birlikte bu gelenekten giderek uzaklaştılar.

Pazartesi günü yayınlanan bir anket, katılımcıların %94’ünün geçtiğimiz yıl köpek eti yemediğini ve %93’ünün de gelecekte köpek eti yemeyi düşünmediğini gösterdi. Anket Seul merkezli Hayvan Refahı Farkındalığı, Araştırma ve Eğitim adlı düşünce kuruluşu tarafından gerçekleştirildi.

Kore Yenilebilir Köpekler Derneği’nden yetiştiriciler ve satıcılar, yasağın 3.000 restoranı ve yaklaşık 1,5 milyon köpek yetiştiren 3.500 çiftliği etkileyeceğini söyledi. Tarım Bakanlığı’nın Nisan 2022 rakamlarına göre bu sayılar 1.600 restoran, 1.100 çiftlik ve 570.000 köpek.

Aralık ayında düzenlenen bir protesto gösterisinde köpek yetiştiricileri, hükümetin yasağı sürdürmesi halinde iki milyon köpeği serbest bırakacakları tehdidinde bulundu. Kore Köpek Eti Çiftçileri Derneği Başkanı Ju Yeong-bong, o dönemde bunun “bireyleri yemek yeme haklarından mahrum bırakmanın vahşi bir barbarlık eylemi” olduğunu savunmuştu.

Hükümet, köpek çiftçilerinin kaygılarını gidermek için, mesleklerini değiştirebilmeleri için ek süre ve tazminat teklif etti. Hayvan hakları aktivistleri, çiftçilerin “gerçekçi olmayan” yüksek meblağlar talep edeceklerini savunarak buna karşı çıktı. Bu arada, çiftçiler hem kendilerinin hem de ana müşterilerinin 60 yaş üstü insanlar olduğunu ve yollarını değiştirmek ya da yeni bir iş kurmak için çok yaşlı olduklarını söyledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.