Dolar 32,7753
Euro 35,1156
Altın 2.448,04
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C

Gürcistan İkinci Ukrayna Olmak İstemiyor

Gürcistan İkinci Ukrayna Olmak İstemiyor
24 Mayıs 2024 11:47

Irakli Kobakhidze, ülkesinin bir ‘Gürcü Maidanı’ başlatmak isteyen dış güçlere karşı korunmaya ihtiyacı olduğunu söyledi…

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın dış etkiyi engellemek ve Batı’nın Rusya’ya karşı bir savaş cephesine dönüştürdüğü Ukrayna’nın kaderini tekrarlamaktan kaçınmak için yakın zamanda kabul edilen ‘yabancı ajanlar yasasına’ ihtiyacı olduğunu söyledi.

‘Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı Yasası’ başlıklı bölücü mevzuat, STK’ların, medya kuruluşlarının ve fonlarının %20’sinden fazlasını yurtdışından alan bireylerin “yabancı bir gücün çıkarlarını destekleyen” kuruluşlar olarak kayıt yaptırmalarını ve bağışçılarını açıklamalarını gerektiriyor. Tasarı Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te haftalarca süren protestolara yol açarken, eleştirmenler tasarının muhalefeti bastırmak için kullanılabileceğini savundu.

Kobakhidze, Gürcistan’daki mevcut durumu, yabancı etkinin engellenmeden aktığı ve ülkenin yönetimini etkilemek isteyenlerin devlet politikalarına muhalifler şeklinde kolayca “balık yakalayabildiği” ve devrimci hareketler oluşturmak için onları birleştirebildiği “bulanık suya” benzetti. Yasa olmadan, ülkenin 2014’te Kiev’deki Maidan darbesinden önce Ukrayna’da olduğu gibi bir başka Batı vekiline dönüşme riski olduğunu söylüyor.

Kobakhidze Georgian Channel 1’e yaptığı açıklamada,”Şeffaflık istiyoruz… Bu ülkede bulanık su bırakmak istemiyoruz, çünkü bir ‘Gürcü Maidan’ı’ ülkemizi çok ciddi sonuçlara, ‘Ukraynalaşmaya’ götürebilir. Bunu kabul edemeyiz,” dedi.

Bazıları burada çamurlu su istiyor; biz istemiyoruz. Bazıları burada Maidan istiyor; biz Maidan istemiyoruz. Bazıları Rusya’ya karşı ikinci bir cephe istiyor. Biz ikinci bir cephe istemiyoruz. Irakli Kobakhidze

Başbakan yeni yasanın yabancı etkisinin düzenlenmesine ve kontrol altında tutulmasına yardımcı olacağını vurguladı ve “STK’ların şeffaflığı bunu yapmamızı sağlayacak ana kaldıraçlardan biridir” dedi.

Tartışmalı yasa tasarısı bu ayın başlarında hem AB hem de ABD liderliğindeki NATO’ya başvuran ülkenin parlamentosu tarafından kabul edildi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili yasayı veto etti, ancak parlamentonun çoğunluğu tasarının savunucuları olan Gürcü Rüyası partisine ait olduğu için kararını geçersiz kılması muhtemel.

Yasa Batılı yetkililer tarafından geniş çapta eleştirildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü bir kongre oturumunda, tasarının yasalaşması halinde Gürcistan’a karşı harekete geçme sözü verdi. Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Salı günü yaptığı açıklamada Tiflis’e “Avrupa’nın demokratik yasa yapma gerekliliklerini karşılamadığı” iddia edilen yasa tasarısından vazgeçmesini “şiddetle tavsiye” etti. Komisyon, yurtdışından fon alan kuruluşların çalışmalarının şeffaflaştırılmasının “damgalanmaları, susturulmaları ve nihayetinde ortadan kaldırılmaları riskini doğuracağını” savundu.

Bu suçlamaya yanıt veren Kobakhidze, şeffaflığı kötü bir şey olarak adlandırmanın “saçma” olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.