Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Gürcü Milletvekilleri Şiddetli Protestoların Ardından Tasarıyı Geri Çekti

Gürcü Milletvekilleri Şiddetli Protestoların Ardından Tasarıyı Geri Çekti
9 Mart 2023 21:46
202

İktidar partisi, yabancı ajanlara ilişkin yasa tasarısının “görüş ayrılıklarına yol açtığını” kabul etti…

Gürcistan’daki parlamento çoğunluğu, başkent Tiflis’teki kitlesel protestoların ardından ‘yabancı ajanların’ kaydedilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını geri çekti. Ancak milletvekilleri inisiyatiften tamamen vazgeçmeyi düşünmediklerini vurguladılar.

Harekete rağmen muhalefet, güven eksikliğini ve yetkililerin son olaylar sırasında gözaltına alınan kişileri serbest bırakmamasını gerekçe göstererek protestolarına devam etme sözü verdi.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi ve Halkın Gücü hareketi Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, tasarının “toplumda fikir ayrılıklarına neden olduğunu” kabul ettiler. Onaylanırsa, fonlarının %20’sinden fazlasını yurt dışından alan tüm kuruluşların yabancı ajan olarak kaydolmasını zorunlu kılacaktır.

Açıklamada, “Yalan makinesi tasarıyı olumsuz bir şekilde sunmayı başardı ve halkın belirli bir bölümünü yanılttı” denildi. Eleştirmenlerin girişimi yanlış bir şekilde “Rus yasası” olarak etiketlediklerini ve bunu Gürcistan’ın “Avrupa rotasından” bir sapma olarak çerçevelediklerini de sözlerine ekledi.

Gürcü milletvekilleri, kolluk kuvvetlerinin bu haftaki huzursuzluğu ele alma biçimini övdü ve “radikal güçlerin bazı gençleri yasadışı faaliyetlere dahil edebildiğini” iddia etti. Kalabalığı dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanırken, protestocular molotof kokteyli ve havai fişek fırlattı.

Açıklamada, “Yukarıdakilerin hepsini göz önünde bulundurarak desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince koymadan koşulsuz olarak geri çekme kararı aldık” denildi.

Milletvekilleri, duygusal arka plan yatıştıktan sonra, tasarının ne için olduğunu ve ülkemizdeki yabancı nüfuzunun şeffaflığını sağlamanın neden önemli olduğunu halka daha iyi açıklamaya çalışacaklarında ısrar ettiler.

Ancak Gürcü muhalefeti, yasa tasarısının nasıl geri çekileceğinin net olmadığını iddia ederek ve yetkililerden iki gün süren olaylar sırasında gözaltına alınanların tamamını serbest bırakmasını talep ederek protestolara devam etme niyetinin sinyalini verdi. Resmi verilere göre, Gürcü polisi protestolar sırasında 133 kişiyi tutukladı.

Birleşik Ulusal Hareket, Facebook’ta diğer muhalif gruplarla yaptığı ortak açıklamada, “Bugün kesinlikle bir miting olacak, çünkü Gürcü Rüyasına güvenmeyen çok sayıda genç var.” dedi.

Polis ve protestocular arasındaki çatışmalar, Salı günü Gürcistan parlamentosunun yabancı ajan yasa tasarısı lehinde oy kullanmasının ardından başladı. 2012’de Rusya’da benzer bir yasa kabul edildi ve bu da 1938 tarihli Amerikan Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası’na (FARA) güçlü bir benzerlik taşıyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.