Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

Gürcüler Yabancı Ajan Yasasına İsyan Etti

Gürcüler Yabancı Ajan Yasasına İsyan Etti
7 Mart 2023 20:30
104

Tiflis’te polis, molotofkokteyli saldırısına uğrayan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı…

Tiflis’te binlerce protestocu, eleştirmenlerin bir Rus yasasını örnek aldığını iddia ettiği yabancı ajanlarla ilgili bir yasa tasarısı üzerine Salı günü polisle çatıştı. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, ABD’yi ziyareti sırasında protestoları destekledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, polis protestoculara karşı plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Yetkililer, çevik kuvvet görevlilerine yangın çıkarıcı mermilerle saldırılmasının ardından uygun güç kullanıldığını söyledi.

Muhalefet aktivistleri, hükümeti, fonunun %20’sinden fazlasını yurt dışından alan herhangi bir kuruluşun bu şekilde kayıt olmasını gerektiren yabancı ajanlar hakkında “Rus tarzı” bir yasa çıkarmak istemekle suçladılar. 2012’de yürürlüğe giren Rus yasası, 1938’de kabul edilen Amerikan Yabancı Temsilciler Kayıt Yasasına (FARA) dayanıyordu.

Gazeteci ve podcast sunucusu Sopo Japaridze daha önce hükümetin aslında iki teklifi değerlendirdiğini açıklamıştı – biri özellikle yabancı sermayeli STK’ları hedef alıyor, diğeri ise FARA’yı örnek alıyor ve “aslında çok geniş olduğu için daha tehlikeli”.

Muhalefet ve sivil toplum liderlerinin bunu öfke uyandırmak için kullandıklarını ancak “kendilerini köşeye sıkıştırdıklarını ve daha iyi argümanlar dile getiremediklerini” söyleyerek “Rus hukuku” anlatısını eleştirdi.

“Gürcü halkı, iktidar partisinin Rus yabancı ajan yasasını kabul etmesiyle ülkenin Avrupalı ​​geleceğini savunmak için sokaklara döküldü. Gürcistan’ın geleceği Avrupalı ​​olacak,” diye tweet atan STK aktivisti Katie Shoshiashvili – daha önce Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Tiflis’teki koluydu – bir kadının tazyikli su tabancasına karşı AB bayrağını salladığı bir videoyu paylaştı.

Bazı Ukrayna medya kuruluşları tasarıyı “Kremlin tarzı bir yasa” olarak nitelendirdi . İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, yasayı “Rus yasalarına benzer” olarak nitelendirdi

Ukrayna yanlısı ve Rusya karşıtı anlatıları destekleyen Polonya merkezli bir Twitter hesabı olan Visegrad 24, Tiflis’teki olayların ” giderek daha çok bir ‘Euromaidan’ olayı gibi görünmeye başladığını” iddia etti.

Başkan Salome Zurabishvili, şu anda ziyaret ettiği ABD’den ulusa seslendi, protestoya desteğini dile getirdi ve yasa geçerse tasarıyı veto etme sözü verdi. Zurabishvili, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin desteğiyle 2018’de seçildi, ancak o zamandan beri parti lideri Irakli Kobakhidze ve Başbakan Irakli Garibashvili ile araları açıldı.

Tiflis’teki ABD büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Gürcistan Parlamentosu’nun Kremlin’den ilham alan yasaları desteklemesi, Gürcistan halkının Avrupa entegrasyonu ve demokratik gelişimi konusundaki açık arzusuyla bağdaşmıyor” dedi. Elçilik, tasarının Tiflis’in “Avrupa-Atlantik entegrasyonu” taahhüdü hakkında “gerçek soruları gündeme getirdiğini ” belirterek, yasanın geçmesi halinde “Gürcistan’ın stratejik ortaklarıyla ilişkilerine zarar vereceğini ve birçok Gürcü örgütünün diğer vatandaşlara yardım eden önemli çalışmalarını baltalayacağını” da sözlerine ekledi. ”

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, Washington’un önerilen yasa ve protestoların ele alınmasıyla ilgili olarak Gürcistan hükümetine karşı yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi.

Tiflis, kendisini Rusya’ya karşı çatışmada “ikinci bir cephe” açması için Washington ve Kiev’in muazzam baskısı altında buldu , ancak Gürcistan şimdiye kadar buna direndi. Bir dizi Gürcü, Ukrayna ordusu için gönüllü oldu, ancak hükümet tarafsızlığını koruyor.

ABD, 2004 yılında Tiflis’te Mihail Saakaşvili’yi iktidara getiren ‘Gül Devrimi’ni destekledi. Gürcü Rüyası 2012 seçimlerini kazandıktan sonra, Saakaşvili ülkeden kaçtı ve birkaç yıl Ukrayna hükümeti için çalıştı. Ekim 2021’de Gürcistan’a döndü ve hükümete karşı bir ayaklanma çağrısı yaptıktan sonra hemen tutuklandı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.