Dolar 32,4014
Euro 34,8135
Altın 2.401,78
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Hamas 3 Aşamalı Gazze Ateşkes Planı Önerdi

Hamas 3 Aşamalı Gazze Ateşkes Planı Önerdi
7 Şubat 2024 23:34
1.912

İsrail’in savaşı sona erdirme girişimini reddetme ihtimalinin yüksek olduğu bildiriliyor…

Reuters’in Çarşamba günü bildirdiğine göre Hamas militan grubu, Gazze’deki çatışmalara kalıcı bir son vermek üzere tasarlanmış bir karşı öneri yayınladı. Girişim, geçen hafta Mısır ve Katar’dan arabulucular tarafından hazırlanan ve ABD ile İsrail tarafından desteklenen ateşkes planına bir yanıt niteliği taşıyor.

Haber ajansı tarafından görülen Hamas planının taslağı, çatışmaların durdurulması ve İsrail güçlerinin geri çekilmesiyle sonuçlanacak üç aşamalı, 135 günlük bir ateşkes öneriyor.

Reuters’in haberine göre ilk aşamada Hamas militanları İsrail’de tutuklu bulunan 1,500 kadar Filistinli mahkum karşılığında Gazze’de kalan İsrailli rehineleri serbest bırakacak. Sonraki aşamalar ise harap olmuş Gazze topraklarının yeniden inşasına başlanmasını ve dört ay süren savaşta ölenlerin cenazelerinin takas edilmesini içeriyor.

Ayrıca 45 günlük üçüncü aşamanın sonunda çatışmayı kalıcı olarak sona erdirecek bir anlaşma da öngörülüyor. Ateşkes aynı zamanda, derinleşen insani kriz uyarıları arasında, çoğu şiddet nedeniyle yerlerinden edilen 2.3 milyon Gazzeli’ye ek gıda, tıbbi malzeme ve diğer yardım türlerinin ulaştırılmasına da izin verecek.

İsrail’in geçen ay gönderdiği plan altı haftalık bir ateşkes ve Filistinli tutuklulara karşılık rehinelerin kademeli olarak takas edilmesini öngörüyordu. Kasım ayında bir hafta süren ateşkeste İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli karşılığında 110 İsrailli rehine serbest bırakılmıştı.

The Guardian’ın Çarşamba günü bildirdiğine göre İsrail Hamas’ın karşı teklifine henüz resmi bir yanıt vermedi ancak ismi açıklanmayan bir yetkili ülke medyasına yaptığı açıklamada teklifin “başlangıç olmadığını” söyledi. Bir başka yetkili ise ülkenin Kanal 12 Haberlerine yaptığı açıklamada Hamas’ın teklifinin “anlaşmayı reddetme” anlamına geldiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada Hamas’ın İsrail’in ateşkes çağrısına yanıt verdiğini ancak bunun “biraz aşırıya kaçmış gibi göründüğünü” söyledi ve müzakerelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Biden’ın üst düzey diplomatı Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Washington’un Gazze’deki savaşla bağlantılı olarak Orta Doğu’da tırmanan şiddetle mücadele çabalarının bir parçası olarak gece saatlerinde İsrail’e geldi. Birçok dünya lideri durumun daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Filistinli sağlık yetkililerine göre Gazze’ye yönelik bombardımanda şimdiye kadar en az 27,585 kişi hayatını kaybetti. BM, Gazze sakinlerinin yaklaşık %85’inin çatışma sırasında yerlerinden edildiğini söyledi.

İsrailli yetkililere göre İsrail askeri harekâtı, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te kendi topraklarına düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişiyi öldürüp 240 kişiyi rehin aldığı sınır ötesi saldırıya karşılık olarak başlatıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.