Dolar 32,3609
Euro 34,7714
Altın 2.396,36
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Hamas Amerikalı Rehineleri Serbest Bırakıyor

Hamas Amerikalı Rehineleri Serbest Bırakıyor
20 Ekim 2023 23:20
1.772

Militan grup, bir anne ve kızını “insani nedenlerle” serbest bıraktığını söyledi…

Filistinli militan grubun bir sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada Hamas’ın iki Amerikalı esiri serbest bıraktığını söyledi. Grup, rehineleri ABD Başkanı Joe Biden’ın “faşist” yönetimini haksız çıkarmak için serbest bıraktığını söyledi.

Hamas’ın askeri kanadına atıfta bulunan Ebu Obeyda yaptığı açıklamada “Katar’ın çabalarına karşılık olarak El Kassam Tugayları iki Amerikan vatandaşını insani nedenlerle serbest bıraktı” dedi.

Ebu Ubeyde bu hamlenin amacının “Amerikan halkına ve dünyaya Biden ve faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve temelsiz olduğunu kanıtlamak” olduğunu da sözlerine ekledi.

Obaida’nın Biden’ın hangi iddialarına atıfta bulunduğu belli değil, ancak Hamas sözcüsü Amerikalı liderin Çarşamba günü yaptığı ve grubun savaşçılarının “IŞİD’i daha rasyonel gösterecek vahşetler işledikleri” yönündeki açıklamasına atıfta bulunuyor olabilir.

Obaida serbest bırakılan iki Amerikalının bir anne ve kızı olduğunu söyledi. Cuma gecesi itibariyle ne Amerikalı ne de İsrailli yetkililer serbest bırakılma olayını doğrulamadı, ancak Kızıl Haç İsrail gazetesi Haaretz’e iki kadının kendilerine ulaştığını söyledi.

Kadınların isimleri İsrail medyasında Judith ve Natalie Raanan olarak yer aldı.

Hamas şu anda Gazze’de yaklaşık 200 rehine tuttuğunu, 50 rehinenin de bölgedeki diğer militan gruplar tarafından tutulduğunu ve 20’sinin de İsrail hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı. Bu hafta başında Hamas’ın üst düzey yetkilisi Halid Meşal İsrailli esirlerin İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle takas edilebileceğini, yabancı rehinelerin ise “koşullar elverdiğinde” serbest bırakılacağını öne sürdü.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas’ın yaklaşık iki hafta önce İsrail’e yönelik sürpriz saldırısını başlatmasından bu yana 20’den fazla Amerikalının kayıp olduğunu bildirdi. Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch bu hafta yaptığı açıklamada bu sayının 10’unun Gazze’de esir olduğunu söyledi.

Biden bu hafta başında CBS News’e verdiği demeçte, “Onları bulabilirsek eve götürmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Biden, yönetiminin rehineleri kurtarma çabaları konusunda daha fazla ayrıntıya girmedi ve Katar hükümetinin arabulucu olarak devreye girmesinden de söz etmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.