Dolar 32,3956
Euro 34,7914
Altın 2.403,79
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Hapisteki ABD Destekli Eski Başkan Darbe Planlıyor

Hapisteki ABD Destekli Eski Başkan Darbe Planlıyor
18 Eylül 2023 21:50
1.384

Ülkenin güvenlik servisi, komplocuların bazılarının Ukrayna ordusu ve istihbaratında görev yaptığını söyledi

Ülkenin devlet güvenlik servisi (SUS) Pazartesi günü yaptığı bir video açıklamasında Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili’nin yakın çevresi tarafından organize edilen şiddetli bir huzursuzluk tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Darbecilerin Ukrayna’daki 2014 Maidan darbesini örnek alarak Gürcistan hükümetini “şiddet yoluyla değiştirmeyi” planladıkları belirtildi.

Komplocuların planlarını Ekim ve Aralık ayları arasında belirli bir noktada harekete geçireceklerini belirten SUS, bunun Brüksel’in Gürcistan’ın AB adaylık statüsüne ilişkin nihai raporuyla bağlantılı olacağını da sözlerine ekledi. “Komplocuların beklentisi… yayınlanan sonucun olumsuz olması” diyen güvenlik birimleri, darbecilerin bilgi ağları aracılığıyla “toplumsal huzursuzluk için verimli bir zemin” yaratarak bunu kendi lehlerine kullanmayı planladıklarını belirtti.

SUS, darbecilerin listesinde Saakaşvili hükümetinde eski bir içişleri bakan yardımcısı olan ve 2022 yılında Ukrayna askeri istihbaratının başkan yardımcılığını üstlenen Giya Lordkipanidze’nin de yer aldığını söyledi. Komplo grubunun bir diğer üyesi ise Saakaşvili döneminde Gürcistan Savunma Bakanının eski danışmanı olan ve daha sonra ‘Gürcü Lejyonu’nu kuran Mamuka Mamulaşvili. 2016 yılında resmen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine katılmadan önce 2014 yılından beri Donbass’ta Kiev’in yanında savaşan Mamulaşvili paramiliter bir grup.

Açıklamada grubun Gürcistan içinde ve dışında Saakaşvili’nin diğer destekçilerini de içerdiği ve “yabancı ülkelerden” “koordinasyon ve mali destek” aldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, “doğrulanmış bilgilere” dayanılarak, darbecilerin Gürcü gençleri potansiyel olarak şiddet içeren bir “devrim senaryosuna” hazırlamak için Ukrayna ve Polonya sınırında bir eğitim kampı kurdukları belirtildi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te çadır kampları kurmanın yanı sıra hükümet binalarına barikat kurmayı ve sivil kayıplara neden olmak ve muhtemel protestocularla polis arasında çatışmalara yol açmak için çadır kamplarında patlayıcı cihazları patlatmayı içerdiğini de sözlerine ekleyen SUS, şu anda birkaç potansiyel darbe senaryosunun üzerinde çalışıldığını söyledi.

SUS, bunun Gürcistan’da huzursuzluğu kışkırtmak için yapılan ilk plan olmadığını söyledi ve komplonun hala “çok daha yüksek bir risk oluşturduğunu” ve “ulusun güvenliğini tehdit ettiğini” ekledi. Güvenlik servisi, bu tehlikeyi önlemek için gerekli tüm adımları atma ve “ortak ülkelerin ilgili kurumları” ile işbirliği yapma sözü verdi, ancak herhangi bir özel eylemin adını vermedi.

Saakaşvili 2012 yılında görevden alındı ve ABD’ye kaçtı. 2015-16 yıllarında Ukrayna’da kısa bir süre politikacı olarak görev yaptıktan sonra Gürcistan’a geri döndü. Halen görevi kötüye kullanmaktan altı yıl hapis cezasını çekmekte olan Saakaşvili’ye geçen yıl, 2007 yılında Tiflis’te düzenlenen hükümet karşıtı bir protestoyu şiddet kullanarak dağıtmak da dahil olmak üzere ek suçlamalar yöneltildi.
Siyasetçi kovuşturmasının siyasi amaçlı olduğu konusunda ısrar ediyor. Saakashvili’yi savunanlar, gözaltında önemli miktarda kilo kaybeden Saakashvili’nin yeterli tıbbi bakım almadığını iddia ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.