Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C

Hawaii Orman Yangınlarında 36 Kişi Öldü

Hawaii Orman Yangınlarında 36 Kişi Öldü
11 Ağustos 2023 20:56
1.635

Alevler birkaç saat içinde yüzlerce binayı tahrip etti…

Yerel yetkililer, Çarşamba günü Hawaii’nin Maui adasını tahrip eden orman yangınları nedeniyle en az 36 kişinin öldüğünü söyledi. Bazı çaresiz turistler yıkımdan kaçmak için okyanusa atladıkları için 10.000’den fazla insan tahliye edildi.

Salı günü adada çok sayıda fırça yangını yanmaya başladı ve Dora Kasırgası’ndan yüzlerce mil güneye doğru rüzgarlar tarafından körüklenirken hızla yayıldı. Birkaç saat içinde, yangınlar batı Maui’ye doğru ilerledi, biri tarihi okyanus kıyısındaki Lahaina kasabasını tahrip etti ve yolunda sıkışıp kalanları alevlerden kaçmak için Pasifik Okyanusu’nun sularına dalmaya zorladı.

Çarşamba akşamına kadar, Maui County yetkilileri 36 kişinin öldürüldüğünü ve 11.000 kişinin adadan tahliye edildiğini söyledi. En az 271 bina hasar gördü ve tanıklar Associated Press’e Lahaina limanında demirleyen teknelerin ateşe verildiğini söyledi.

Şehirden fotoğraflar ve videolar, kömürleşmiş ağaçları, yanmış evleri, yanmış arabaları ve normalde hareketli sokakları ve tahta kaldırımları kaplayan kalın bir kül tabakasını gösteriyor.

Okyanusa kaçan bir düzineden fazla insan ABD Sahil Güvenlik devriyeleri tarafından yakalandı. Maui County yetkilileri, arama kurtarma çalışmalarının Perşembe günü Lahaina’da devam ettiğini söylerken, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı, ordu ve donanma helikopterlerinin yardım için bölgeye konuşlandırıldığını söyledi.

Fırça yangınlarının nedeni henüz belirlenmemiş olsa da, yerel yetkililer kuru koşullar, düşük nem ve yüksek rüzgarların bir kombinasyonunun yayılmalarını hızlandırmaya ve hasarı artırmaya yardımcı olduğunu öne sürdü. Hawaii tipik olarak yaz orman yangınları yaşar, ancak ekolojist Lisa Ellsworth Washington Post’a yerli olmayan yanıcı otların büyümesinin son yıllarda tehdidi daha şiddetli hale getirdiğini söyledi.

Hawaii Vali Yardımcısı Sylvia Luke Çarşamba günü yaptığı açıklamada: Dora Kasırgası takımadalardan uzaklaştıkça Perşembe günü Hawaii’de rüzgarların azalması bekleniyor. Bununla birlikte, Maui’de normal yaşamın devam etmesi çok daha uzun sürebilir. “Bunlar Maui’ye yatırım yapan küçük işletmelerdi. Bunlar yerel sakinlerdi. Önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok insana yardım etmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor, “dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.