Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Hindistan Beyne Zarar Veren Hastalığı Kontrol Altına Almak İçin Yarışıyor

Hindistan Beyne Zarar Veren Hastalığı Kontrol Altına Almak İçin Yarışıyor
16 Eylül 2023 08:38
1.784

Güneydeki Kerala eyaletindeki yetkililer, ölümcül yarasa kaynaklı Nipah virüsünün yayılmasını durdurmak için kısıtlamalar getirdi…

Hindistan, güneydeki Kerala eyaletinde altı kişinin beyne zarar veren hastalığa yakalanmasından sonra ölümcül Nipah virüsünün yenilenmiş bir dalgasıyla karşı karşıya, bunlardan ikisi öldü.

Okullar, kolejler ve öğrenim merkezleri ihtiyati tedbir olarak 24 Eylül’e kadar kapatılırken, komşu Tamil Nadu ve Karnataka eyaletleri virüsün yayılmasını önlemek amacıyla sınır bölgelerinde güvenliği artırdı.

Kerala Sağlık Bakanı Veena George, son birkaç gün içinde enfekte olmuş bireylerle temas eden 1.080 kişinin tespit edildiğini söyledi. Bunların toplam 327’sini sağlık çalışanı oluşturuyor. Eyalet hükümeti bu bireyleri enfeksiyon belirtileri açısından izliyor.

Kerala, sonuncusu 2018’de meydana gelen 2021’den bu yana dört Nipah salgını gördü. 2018’de virüs, enfekte olduğu 21 kişiden 23’ini öldürdü. Ertesi yıl, tek bir vaka kaydedildi, ancak hükümetin hızlı eylemi ve kapsamlı temas takibi muhtemelen daha fazla yayılmasını engelledi. 2021 yılında 12 yaşında bir çocuk virüse yakalandıktan sonra hayatını kaybetti.

Kerala, insan yerleşimi için temizlenmiş ormanlarda yaşayan 40’tan fazla yarasa türüne ev sahipliği yaptığı için Nipah virüsü salgınlarına özellikle eğilimli görünmektedir. Şu anda eyalette yayılan virüs, ölümcül olan, ancak daha düşük bir enfeksiyon oranına sahip bir varyant olan Bangladeş suşudur.

Enfekte hastaları tedavi etmek için, ülke şu anda Avustralya’dan monoklonal antikorlar tedarik ediyor, Times of India Cumartesi günü bildirdi. Hindistan’ın 20 ünite ilaç talep ettiği bildirildi. Başlangıçta başka bir yarasa kaynaklı hastalık olan Henipavirüsü tedavi etmek için geliştirilmiş olmasına rağmen, Nipah virüsü hastalarına da “şefkatli bir temelde” dozlar uygulanmıştır.

Şu anda, Nipah virüsü için bir aşı yoktur, ancak monoklonal antikorların dozları (yabancı maddeleri arayan ve bunlara yapışarak onları yok eden laboratuarlarda yapılan proteinler) enfeksiyonun erken evrelerinde hastalara sağlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Nipah virüsünün vaka ölüm oranının% 40 ila% 75 arasında olduğunu tahmin etse de, “epidemiyolojik sürveyans ve klinik yönetim için yerel yeteneklere” bağlı olarak değişebilir. DSÖ, salgın potansiyeli nedeniyle ‘öncelikli hastalık’ olarak listelemiştir.

Virüs insanlara hayvanlardan veya kontamine gıdalardan bulaşabilir ve ayrıca insandan insana da bulaşabilir. Nipah virüsünün insandan insana bulaşması genellikle enfekte hastaların aileleri ve bakıcıları arasında bildirilmektedir. WHO’ya göre, Pteropodidae ailesinin meyve yarasaları virüsün doğal konakçılarıdır.

Nipah virüsü ilk olarak 1999 yılında Malezya’daki domuz çiftçileri arasındaki bir salgın sırasında tanındı. Hindistan dışında, Singapur ve Bangladeş’te de salgınlar bildirilmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.