Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Hindistan Kanada’yı Teröristlere Barınak Sağlamakla Suçladı

Hindistan Kanada’yı Teröristlere Barınak Sağlamakla Suçladı
21 Eylül 2023 21:52
1.167

Yeni Delhi, Hindistan’da terörizmle suçlanan Sih ayrılıkçı grupların ve kampanyacıların kimliklerini açıkladı.
Hindistan hükümet yetkilileri, Kanada makamlarının Hindistan’da terörizmle suçlanan kişilere sığınma hakkı ya da vatandaşlık vererek Kanada topraklarında serbestçe faaliyet göstermelerine olanak sağladığını iddia ediyor.

Ayrıca Kanada’nın Hindistan’da açıkça suikast tehdidinde bulunan, ayrılıkçı gündemleri teşvik eden ve hedef gözeterek cinayet işleyen dokuz ayrılıkçı örgüte ev sahipliği yaptığını iddia ediyorlar.

Ottawa’nın Pencaplı şarkıcı Sidhu Moose Wala’nın öldürülmesi gibi ciddi suçlara karışan kişilerle ilgilenmediğini söylüyorlar. Bu arada Yeni Delhi’nin bu gruplarla bağlantılı kişilerin iadesine yönelik talepleri de karşılık bulmadı.

Hindistan, Dünya Sih Örgütü, Khalistan Kaplan Gücü, Adalet için Sihler ve Babbar Khalsa International’ın terörist unsurlarla doğrudan bağlantılı olduğuna inanıyor. Hindistan aralarında Gurwant Singh Bath, Bhagat Singh Brar, Moninder Singh Bual ve Satinder Pal Singh Gill’in de bulunduğu çok sayıda Sih aktivistin iadesini ya da haklarında işlem yapılmasını talep etmiştir.

Sih aktivistlerin Kanada’daki siyasi ve dini gruplar arasındaki çatışmalara karıştığını vurgulayan Yeni Delhi’deki yetkililer, Sih ayrılık yanlısı lider Hardeep Singh Nijjar’ın ölümünün bu tür anlaşmazlıkların bir sonucu olabileceğini belirttiler. Kanada’nın Hindistan’a yönelik son suçlamalarını ise “yanlış ve temelsiz varsayımlara dayanıyor” diyerek reddettiler.
Hint haber kaynakları Nijjar’ın 2015 yılında Pakistan istihbarat teşkilatı ISI tarafından Kanada’nın British Columbia eyaletinde Khalistan hareketiyle bağlantılı Sih aşırılık yanlısı gruplar için gizli eğitim alanları organize etmek üzere görevlendirildiğini belirtiyor. Nijjar’ın terörizmle bağlantılı çeşitli örgütlerle ilişkili olduğu düşünülüyordu. Hindistan 2020 yılında Nijjar’ı diğer ayrılıkçıları eğittiği ve desteklediği için “bireysel terörist” olarak tanımladı.
Kanada Başbakanı Trudeau Pazartesi günü Ottawa ve Yeni Delhi arasında diplomatik bir krize neden oldu. Kanada Parlamentosunda yaptığı konuşmada, hükümetinin Nijjar’ın bu yılın başlarında Hindistan hükümeti tarafından öldürüldüğüne dair inandırıcı iddiaları araştırdığını açıkladı, ancak herhangi bir destekleyici kanıt sunmadı.
Daha sonra Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Pavan Kumar Rai adlı ve Hindistan’ın dış istihbarat teşkilatı Araştırma ve Analiz Kanadı’nın başkanı olduğu iddia edilen üst düzey bir Hintli diplomatın derhal sınır dışı edildiğini belirtti. Kısa bir süre sonra Hindistan da benzer bir şekilde karşılık vererek, Hindistan medyasında çıkan haberlerde Olivier Sylvestre olarak tanımlanan ve Kanada istihbarat teşkilatının Yeni Delhi’deki istasyon şefi olarak görev yapan Hintli diplomatın beş gün içinde ülkeden ayrılmasını emretti.

Bloomberg’in Çarşamba günü bildirdiğine göre, Kanada’nın Nijjar’ın öldürülmesinde Hindistan’ın rolü olduğu yönündeki iddiaları, iddialar ortaya çıkmadan önce güvenlik ve diplomatik kanallar aracılığıyla Yeni Delhi’nin dikkatine sunuldu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.