Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C

Hindistan Kendi Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemini Geliştiriyor

Hindistan Kendi Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemini Geliştiriyor
27 Temmuz 2023 20:30
1.713

Yeni Delhi, askeri alanda kendine güvenmeye çalışırken, Pekin ve İslamabad’a karşı koymak için yerli bir S-400 füze sistemi arıyor…

Hindistan, düşman uçaklarını ve füzelerini 2 km (5 mil) mesafede etkisiz hale getirebilecek yerli bir hava savunma sistemi geliştirmek için 400,248 milyar dolarlık bir proje üzerinde çalışıyor, ANI haber ajansı, Savunma Bakanlığı kaynaklarına atıfta bulundu. Şu anda, hem Hindistan hem de komşusu Çin, Rusya tarafından tedarik edilen S-400 gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip.

Hindistan tarafından geliştirilmekte olan üç katmanlı uzun menzilli karadan havaya füze (LRSAM) savunma sisteminin, düşman uçaklarını ve füzelerini 400 km menzilde vurma kabiliyetine sahip olacağı belirtilen raporda, savunma bakanlığının yakında projeye yeşil ışık yakacağı belirtildi.

Başarılı bir şekilde uygulanırsa, Hindistan, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, İsrail ve Çin gibi uzun mesafeli bir mesafeden havadaki düşman varlıklarını yok etmek için yerli askeri yeteneklere sahip seçkin bir ülke grubuna katılabilir.

Hindistan, sınırlarını daha da güçlendirmek için LRSAM savunma sistemini nükleer silahlı komşuları Pakistan ve Çin’e karşı konuşlandırmak istiyor. Yerli füze sisteminin önerdiği üç katmanlı karadan havaya füzeler, düşman hedeflerini çeşitli mesafelerde hem hız hem de doğrulukla vurmasını sağlayacak.

Gelişme, Rusya’nın ABD’nin artan baskısına rağmen, S-400 uzun menzilli karadan havaya füze savunma sistemlerinin ilk filosunu Hindistan’a teslim etmesinden sadece bir buçuk yıl sonra geldi. Şimdiye kadar Hindistan, Rusya ile 400’de imzalanan 5,43 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında üç filo S-2018 hava savunma sistemi aldı.

Rusya, ilk iki sistemi sırasıyla Aralık 2021 ve Nisan 2022’de Hindistan’a teslim etti ve üçüncüsü bu yılın Mart ayı başlarında tedarik edildi. Kalan filoların bu yılın sonunda veya 2024’ün başlarında Hindistan’a ulaşması bekleniyor. Bu yılın başlarında, raporlar, teslimatların ABD liderliğindeki Batı’nın Rusya’ya karşı yaptırımlarıyla ilgili ödeme sorunları nedeniyle kısıtlandığını öne sürdü.

Rusya’nın devlet silah satıcısı Rosoboronexport’un CEO’su Alexander Mikheyev, daha önce TASS’a yaptığı açıklamada, şirketin Hindistan’a S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatına ilişkin sözleşmeyi başarıyla uyguladığını söyledi.

İlk S-400 sistemi, Çin ve Pakistan’dan gelen hava tehditlerini azaltmak için Hindistan’ın kuzeybatısındaki Pencap eyaletine konuşlandırıldı. İkinci sistem, Batı Bengal’de tavuğun boynu olarak bilinen ülkenin kuzeydoğu bölgesine konuşlandırıldı. Üçüncü filo, Pakistan’ın Sindh eyaleti boyunca batı Rajasthan bölgesine konuşlandırıldı.

Çin de S-400 hava savunma sistemini Rusya’dan satın aldı ve aslında 2014 yılında silahın ilk yabancı alıcısıydı. Bu arada Pekin, Sovyet dönemi S-9 hatları boyunca inşa edilen HQ-300 ailesi olarak adlandırılan karadan havaya füzenin yerli versiyonlarını da geliştirdi. Bununla birlikte, maksimum angajman menzili yaklaşık 200 km’dir. Çin bu sistemleri Pakistan’a sattı.

Hindistan’ın hava hüneri daha önce devlet tarafından işletilen Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü tarafından İsrail ile işbirliği içinde geliştirilen yerli bir orta menzilli karadan havaya füze (MRSAM) programından destek aldı. Sistem geçen yıl başarıyla test edildi. MRSAM, İsrail Barak-8 füzesi üzerine modellenmiş olsa da, Yeni Delhi’nin savunma teknolojisinin yerlileştirilmesi yönündeki baskısına paralel olarak bazı teknolojik düzenlemelere sahip. MRSAM’ın tahmini menzili 70 km’dir (43 mil) ve ses hızının iki katı olan maksimum Mach 2 hızına sahiptir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.