Dolar 32,4147
Euro 34,7678
Altın 2.419,29
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Hindistan Pakistan’a Kazara Füze Fırlattı

Hindistan Pakistan’a Kazara Füze Fırlattı
30 Mart 2024 21:31
1.050

Yeni Delhi, Mart 2022’de meydana gelen olayı bakım sırasında meydana gelen bir ‘teknik arızaya’ bağladı…

Indian Times’ın Cumartesi günü IAF’ın Delhi Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı bir açıklamaya dayandırdığı haberine göre Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF), BrahMos süpersonik füzesinin Pakistan’a yanlışlıkla fırlatılmasının ardındaki ayrıntıları açıkladı.

Olay 9 Mart 2022’de bir füzenin Pakistan hava sahasını ihlal etmesi ve sonunda doğudaki Mian Channu eyaletine düşmesiyle meydana geldi. İslamabad hava sahasının “alenen ihlal edilmesini” kınadı ancak buna karşılık herhangi bir önlem almaktan kaçındı. Yeni Delhi fırlatmadan “teknik bir arıza “yı sorumlu tuttu ve resmi bir özürle tüm olayı “derin üzüntü verici” olarak nitelendirdi.

IAF bu hafta yanlış ateşlemeyle ilgili bulgularını paylaşarak füzenin “bağlantı kutusuna bağlı kalan” savaş konektörlerinin kazara fırlatılmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca füze rampasını taşıyan karayolu konvoyunun birlik komutanının “yüklenen tüm füzelerin muharebe konnektörlerinin bağlantısının kesilmesini sağlamayarak konvoyun güvenli geçişini sağlayamadığını” açıkladı.

IAF olayın Hindistan ve Pakistan arasındaki “ilişkileri etkilediğini” kabul etti ve füze rampasına eşlik eden üç görevlinin görevi kötüye kullanmaktan dolayı görevden alındığını kaydetti.

IAF açıklaması, görevden alınan üç subaydan biri olan Kanat Komutanı Abhinav Sharma tarafından Delhi Yüksek Mahkemesine sunulan ve olayın sorumluluğunu Hava Komodoru ve Filo Lideri JT Kurien’e yükleyen bir dilekçeye cevaben geldi. Ancak IAF Sharma’nın suçlamalarını reddetti,

ABD, Hindistan’ın hatalı fırlatmanın bir kaza olduğu yönündeki açıklamasını kabul ederken, Çin iki ülkeyi konuyu birlikte incelemeye ve gelecekte “yanlış anlama ve yanlış değerlendirmelerden” kaçınmanın yollarını bulmaya çağırdı ve her ikisinin de “Güney Asya’da önemli ülkeler olduğunu, bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasında sorumluluk taşıdıklarını” belirtti.

Hindistan ve Pakistan arasındaki en son çatışmalar 2019 yılında yaşanmış ve her iki ülkenin de toprak iddiasında bulunduğu tartışmalı Keşmir bölgesindeki fiili sınır boyunca sınır ötesi hava saldırıları ve karşılıklı silah sesleri duyulmuştu. Çatışmalar Yeni Delhi ve İslamabad’ın neredeyse tüm diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmesiyle sonuçlandı. Ancak bu ayın başlarında Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar, İslamabad’ın komşu ülkeyle ticari bağları yeniden kurmaya istekli olduğu sinyalini verdi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.