Dolar 32,4135
Euro 34,5460
Altın 2.385,36
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Hindistan Yeni Nesil Nükleer Kapasiteli Balistik Füze Denemesi Yaptı

Hindistan Yeni Nesil Nükleer Kapasiteli Balistik Füze Denemesi Yaptı
6 Nisan 2024 00:21
2.594

Agni Prime 1.000 ila 2.000 km menzildeki hedefleri vurabilir…

Hindistan ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada yeni nesil nükleer kapasiteli balistik füze Agni Prime’ın bu hafta başında Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaleti açıklarında başarıyla test edildiğini duyurdu.

Hindistan medyasına göre füze 1,000 ila 2,000 km vuruş menziline sahip ve teknolojik gelişmeler nedeniyle Agni serisinin en küçüğü.

Test, Hindistan Ordusu, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri personelinden oluşan ülkenin Stratejik Kuvvetler Komutanlığı (SFC) ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Test, terminal noktasına yerleştirilen iki menzil gemisi de dahil olmak üzere farklı konumlarda konuşlandırılan bir dizi menzil sensörü tarafından yakalanan verilerden doğrulandığı üzere, güvenilir performansını doğrulayan tüm deneme hedeflerini karşıladı” denildi.

PTI’nın haberine göre Agni Prime orta menzilli bir karadan karaya füzedir ve 700 ila 3,500 km menzile sahip olan ve halihazırda konuşlandırılmış bulunan Agni 1 ila 4 serisinin son üyesidir. The Print’e göre yeni nesil füze birçok gelişmiş sensör, navigasyon ve güdüm sisteminden faydalanıyor ve Agni serisinin en hafif ve en küçüğü.

Agni Prime’ın ilk tanıtım öncesi gece fırlatışı 7 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilmişti. Çarşamba günkü fırlatma ikinci testti. Testler başarıyla tamamlandığında füze Hint Ordusunun cephaneliğine dahil edilecek. Savunma Bakanı Rajnath Singh başarılı test dolayısıyla ajansları kutladı ve Agni Prime’ın silahlı kuvvetler için “mükemmel bir kuvvet çarpanı” olacağını söyledi.

Bu gelişme, Hindistan’ın Çoklu Bağımsız Hedeflenebilir Yeniden Giriş Aracı teknolojisiyle donatılmış yerel olarak geliştirilen Agni 5 füzesinin ilk test uçuşunu gerçekleştirmesinden haftalar sonra bildirildi. Bu savaş başlıkları tek bir füzeden binlerce kilometre ötedeki düşman hedeflerine yönlendirilebilmekte ve bu da onlara karşı savunmayı çok daha zor hale getirmektedir.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, 5,000 km menzile sahip olacak bu yükseltme Hindistan’ın bölgedeki potansiyel tehditlere karşı bir cevabı olarak değerlendiriliyor. Geçen yıl çıkan haberlere göre Rusya’nın İskender’ine benzer karadan karaya kısa menzilli bir füze olan Pralay da Çin ve Pakistan ile olan tartışmalı sınırlar boyunca konuşlandırılmak üzere hazırlanıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.