Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C

Hint Mahkemesi 35 Somalili Korsanı Tutukladı

Hint Mahkemesi 35 Somalili Korsanı Tutukladı
25 Mart 2024 21:21
1.927

Hint Donanması, diğer gemilere saldırmak için bir Bulgar dökme yük gemisini kaçıran yağmacıları yakaladı…

ANI haber ajansına göre Hindistan’ın Mumbai kentindeki bir mahkeme, kaçırılan MV Ruen adlı ticari gemide bulunan 35 Somalili korsanın Hint Donanması personeli tarafından Umman Denizi’nde yakalanmasından yaklaşık bir hafta sonra Pazar günü polis tarafından gözaltına alınmasına karar verdi. Korsanlar Cumartesi günü Hindistan Donanmasına ait INS Kolkata destroyeriyle Mumbai’ye getirildi.

Somali vatandaşları ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir; Hindistan’ın donanmasına denizde tutuklama yapma yetkisi veren 2022 korsanlıkla mücadele yasası kapsamında yargılanan ilk kişilerdir.

Korsanlar, Aralık ayında kaçırdıkları Bulgaristan’a ait Malta bandıralı MV Ruen adlı dökme yük gemisini başka gemilere saldırı düzenlemek amacıyla kullanıyorlardı. 15 Mart’ta INS Kolkata, Ruen’i Hindistan kıyılarının yaklaşık 2,600 km batısında durdurdu ve 40 saatlik bir operasyonun ardından korsanlar teslim olmaya zorlandı. Hindistan Donanmasından yapılan açıklamada, 17 mürettebatın güvenli bir şekilde tahliye edildiği belirtildi. Gemi daha sonra yaklaşık 1 milyon dolar değerinde 37,800 ton yük ile Hindistan’a getirildi. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel daha sonra Hint Donanmasına “desteği ve büyük çabası” için teşekkür etti.

Ruen’in kurtarılması, İsrail-Hamas savaşının ardından bölgede devam eden krizin ortasında Hint Donanmasının Umman Denizi’ndeki rolünün genişlediği bir dönemde gerçekleşti. Yemenli Husi isyancılar Gazze ile “dayanışma amacıyla” Aden Körfezi ve Kızıldeniz’den geçen İsrail bağlantılı gemilere çok sayıda saldırı düzenledi. Aynı zamanda korsanlık da yaklaşık on yıldır ilk kez geri dönüş yaptı – Reuters’e göre Kasım ayından bu yana korsanlar 20’den fazla gemi kaçırdı ya da kaçırma girişiminde bulundu.

Bir başka gelişmede, Hindistan Donanması bu ayın başlarında Bangladeş bandıralı MV Abdullah’a yönelik bir korsanlık saldırısına karşılık verdi. Hint savaş gemisi 14 Mart’ta kaçırılan geminin yolunu keserek silahlı korsanlar tarafından rehin tutulan Bangladeşli mürettebatın ilk etapta güvenliğini sağladı ve Somali karasularına varana kadar yakınlığını korudu. Hindistan Donanması Bangladeş hükümeti ve geminin sahibiyle temasa geçerek MV Abdullah’ta operasyon yapmayı teklif etti ve şu anda kaçırılan gemiyle ilgili durumu “yakından izliyor”.

Cumartesi günü Hindistan ordusundan yapılan açıklamada, “İsrail – Hamas çatışmasının deniz alanında tezahür etmesine” cevaben başlatılan “Sankalp” kod adlı (“çözüm” olarak çevrilir) deniz operasyonunun 100. gününe girdiği belirtildi.

Bu süre zarfında donanma 18 olaya müdahale ederek 21 gemi ve çok sayıda gözetleme uçağında 5,000’den fazla personel görevlendirdi. “Burası Hint Okyanusu, adını bizden alıyor ve eğer biz harekete geçmezsek kim geçecek?” Hindistan Donanması Komutanı Amiral R. Hari Kumar basına hitap ederken retorik bir soru sordu. Bölgenin güvenli, emniyetli ve istikrarlı kalmasını sağlamak için korsanlar ve insansız hava aracı saldırılarından kaynaklanan tehditlere karşı harekete geçmeye devam edecekleri sözünü verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.