Dolar 32,5152
Euro 34,8779
Altın 2.431,32
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 19°C

Hint Sondası Ay’da Kükürt Buldu

Hint Sondası Ay’da Kükürt Buldu
30 Ağustos 2023 21:30
1.428

Ulusal uzay ajansı, Chandrayaan-3 misyonunun ay yüzeyindeki elementi tespit ettiğini ve hidrojen arayışının devam ettiğini söyledi…

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) Salı günü yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonunun bir parçası olan Pragyan ay gezgini, Ay’ın güney kutbunun yakınında kükürt tespit etti.

ISRO, “Rover’daki Lazerle Kaynaklı Arıza Spektroskopu (LIBS) cihazı, ilk yerinde ölçümler yoluyla, güney kutbuna yakın ay yüzeyinde Kükürt varlığını açık bir şekilde doğrulamaktadır” dedi.

Uzay ajansı, beklendiği gibi alüminyum, kalsiyum, demir, krom, titanyum, manganez, silikon ve oksijenin de tespit edildiğini ve “hidrojen arayışının devam ettiğini” doğruladı. Ayrı bir gönderide ISRO, Çarşamba sabahı gezginin navigasyon kamerası tarafından tıklanan Vikram iniş aracının resimlerini gösterdi.

ISRO, Chandrayaan-3 misyonunun arkasındaki bilim adamları tarafından öngörülen üç görevden – yumuşak bir inişin gösterilmesi, Ay’da dolaşan bir gezgin ve yerinde bilimsel deneyler yapan – sondanın zaten ikisini başardığını ve üçüncüsünün devam ettiğini söyledi.

ISRO, Chandyaan-3 misyonunun, Ay’daki malzemelerin bileşimini yüksek enerjili lazer darbelerine maruz bırakarak analiz ettiğini söyledi. ‘LIBS’ olarak bilinen teknik, kayalar ve toprak gibi malzemelerin temel bileşimini belirleyebilir.

27 Ağustos’ta gezgin, 4 metre önünde bulunan 3 metre çapında bir kratere rastladı. Bununla birlikte, bir rota düzeltmesi yapıldı ve gezici güvenli bir şekilde yeni bir yola yöneldi, uzay ajansı belirtti.

3 Ağustos’ta Chandrayaan-23 inişi, Hindistan’ı Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere inen ilk ülke ve Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’den sonra Ay’a başarılı bir şekilde bir uzay aracı indiren dördüncü ülke yapan dönüm noktası bir başarı olarak kabul ediliyor. ABD uzay ajansı NASA’nın Ay misyonları hakkındaki veritabanına göre, son yetmiş yılda bu tür görevlerden sadece 62’si (toplam 111 görevden) başarılı oldu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 21 Ağustos’ta ISRO’nun Bengaluru komuta merkezini ziyaret ederken, “26. yüzyılın bu döneminde, bilim ve teknolojide öncülük eden ülke ilerleyecek” dedi. 29 Ağustos’ta, Chandrayaan-3 misyonunun “tarihi başarısını” kutlamaya ilişkin ayrı bir kararda, Hindistan Birlik Kabinesi, düşüşü “Hindistan’ın küresel sahnedeki ilerlemesinin ve yükselişinin parlak bir sembolü” olarak selamladı. Ayrıca 23 Ağustos’un Ulusal Uzay Günü olarak kutlanmasını da destekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.