Dolar 32,4475
Euro 34,7401
Altın 2.437,40
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Hırvatistan Euro’ya Geçti

Hırvatistan Euro’ya Geçti
2 Ocak 2023 19:18
123

Hırvatistan Tek Para Birimini Benimseyen 20. Ülke Oldu

Hırvatistan euro’ya geçti ve Pazar günü Schengen serbest dolaşım bölgesine girerek, yaklaşık on yıl önce Avrupa Birliği’ne katılan Balkan ülkesi için iki önemli kilometre taşını işaret etti.

Zagreb’in avroyu benimseme teklifi Temmuz ayında AB Konseyi tarafından onaylanarak, para birimi bloğunda neredeyse on yıl içinde ilk genişleme gerçekleşti. Avro bölgesine katılan son AB ülkesi 2015 yılında Litvanya idi.

2013 yılında bloğa üye olan Hırvatistan’da fiyat göstergeleri Eylül ayından bu yana her iki para biriminde de gösterilmeye başlandı ve 2023 yılı boyunca paralel olarak kullanılacak.

Hırvatistan’ın ekonomisi, kısmen 1990’lardaki savaşın kalıcı mirası nedeniyle AB’deki en zayıf ekonomilerden biri olmaya devam ediyor. Ülke, gayri safi yurtiçi hasılasının %20’sini oluşturan ve her yıl birkaç milyon Avrupalı ​​ve diğer küresel ziyaretçiyi çeken turizmden elde edilen gelirlere büyük ölçüde güveniyor. Avroyu benimsemek, Avro bölgesinden gelen ziyaretçilerin artık avrolarını kunalarla takas etmelerine gerek kalmayacağı anlamına gelir.

Hırvatistan’ın, 400 milyondan fazla insanın üye devletleri arasında serbestçe hareket etmesine olanak tanıyan, dünyanın en büyük Schengen sınırsız bölgesine girmesinin, Adriyatik ülkesinin turizm endüstrisine de bir ivme kazandırması bekleniyor. Ancak havalimanlarındaki sınır kontrolleri ancak Mart sonunda kaldırılacak.

Hırvatistan, AB üyesi olmayan komşuları Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan ile olan doğu ve güney sınırlarında katı sınır kontrolleri uygulamaya devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.