Dolar 32,3844
Euro 34,7287
Altın 2.432,75
BİST 9.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

Hizbullah Komutanı Lübnan’da Öldürüldü

Hizbullah Komutanı Lübnan’da Öldürüldü
8 Ocak 2024 22:59
1.332

Hizbullah’ın seçkin özel kuvvetler biriminin üst düzey bir komutanının Lübnan’ın güneyinde İsrail tarafından düzenlendiği iddia edilen bir hava saldırısında öldürülmesi, Batı Kudüs’ün Hamas’la olan savaşının ikinci bir cepheye yayılma tehlikesi karşısında gerilimi tırmandırdı.

Hizbullah’ın askeri medya ofisi, militan grubun gizli Radvan komando birliğinin başkan yardımcısı Wissam al-Tawil’in Pazartesi günü öldüğünü doğruladı. El Tavil ve bir başka Hizbullah savaşçısının, içinde bulundukları spor aracın İsrail sınırının yaklaşık dört mil kuzeyindeki Lübnan kasabası Mecdel Selm’de bir füze tarafından vurulması sonucu öldüğü bildirildi.

Al-Tawil, İsrail’in Hamas’la savaşının başladığı 7 Ekim’den bu yana öldürülen en üst düzey Hizbullah üyesi oldu. Sınır ötesi şiddet son günlerde tırmanışa geçti; Hizbullah Cumartesi günü bir İsrail istihbarat üssüne füze saldırısı düzenledi ve bu saldırı geçen hafta Beyrut’un bir banliyösünde Hamas lider yardımcısı Saleh al-Arouri ve diğer altı kişinin öldürüldüğü bir insansız hava aracı saldırısına yanıt olarak geldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Pazartesi günü Lübnan’daki Hizbullah askeri hedeflerine yönelik saldırılar düzenlediğini doğruladı. Ancak İsrailli yetkililer, bölge dışı suikastlarla ilgili politikalarına uygun olarak, el-Aruri ve el-Tavil’in öldürülmeleri hakkında özel olarak konuşmadılar.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda El Tavil’in içinde bulunduğu aracın yandığı görülüyordu. Hizbullah, El Tavil’in İsrail güçleri tarafından öldürülen savaşçıları için kullandığı bir ifade olan “Kudüs yolunda” öldüğünü söyledi. Grup ayrıca ölen komutanın, üst düzey Hizbullah liderleri ve 2020 yılında bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani ile birlikte çekilmiş fotoğraflarını da yayınladı.

ABD’li yetkililer İsrail-Hamas savaşının daha geniş bir çatışmaya dönüşmesini engellemek için çalıştıklarını ısrarla vurguluyor. Washington Post gazetesinin Pazar günü yayınladığı habere göre ABD’nin gizli bir istihbarat değerlendirmesi, İsrail güçlerinin Gazze’de Hamas’a ve Lübnan’da Hizbullah’a karşı iki cepheli bir savaşta “başarılı olmakta zorlanacağını” ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in dokuz duraklı Orta Doğu gezisi kapsamında bu hafta Tel Aviv’de İsrailli liderlerle bir araya gelmesi planlanıyor.

Al-Tawil’in Radwan birimi İsrail’e karşı olası bir sınır ötesi saldırı için hazırlık yapmıştı ancak Hamas savaşçılarının 7 Ekim’de güney İsrail köylerine sürpriz baskınlar düzenleyerek bölgedeki son savaşı tetiklemesi üzerine bu planların askıya alındığı bildirildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü Wall Street Journal’da yayınlanan makalesinde Batı Kudüs’ün İran destekli Hizbullah ve Hamas ile aynı anda savaşmaktan korkmadığını söyledi. “Gazze’de neler olduğunu görüyorlar” dedi. “Beyrut’a kopyala-yapıştır yapabileceğimizi biliyorlar.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.