Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

Hollywood Yazarları Grevde

Hollywood Yazarları Grevde
19 Nisan 2023 23:47
367

Amerika Yazarlar Birliği, üyeleri için adil ücret talep ediyor…

Hollywood, Amerika Yazarlar Birliği’nin (WGA) Pazartesi günü büyük stüdyolarla yapılan sözleşme müzakerelerine karşı ezici bir çoğunlukla grevden yana oy kullanmasının ardından 15 yıl sonra sektör çapındaki ilk yazar grevine hazırlanıyor.

Karar, yaklaşık 11.500 film ve televizyon yazarını temsil eden WGA’nın, Hollywood’un en büyük stüdyoları adına pazarlık yapan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği’nden (AMPTP) üyeleri için daha fazla ücret talep etmesiyle geldi. İki taraf şu ana kadar yeni bir anlaşmaya varamadı ve mevcut sözleşme 1 Mayıs’ta sona erecek.

Potansiyel grev, tüm WGA sendika üyelerinin yaklaşık %80’ini temsil eden 9.200’den fazla oy kullanan ve %97.85’i lehte oy kullanan bir oylamada onaylandı. Ancak sendika grevi henüz resmi olarak açıklamadı ve oylamanın amacı sadece greve izin vermekti.

“Üyelerimiz konuştu. Yazarlar, kolektif gücümüzü, dayanışmamızı ve anlamlı değişim talebimizi ezici sayıda dile getirdiler” dedi.

WGA, daha fazla televizyon programının prodüksiyona girmesine yol açan endüstri çapında akışa geçişe rağmen, yazarların maaşlarının son on yılda esasen durduğu konusunda defalarca ısrar etti. Sendika ayrıca, yazarlarının birçoğunun maaşlarında düşüşler yaşanmasına rağmen stüdyoların yine de rekor yıllık karlar bildirmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Kıdemli yazar ve yapımcı ve WGA üyesi Eric Haywood, New York Times’a “Yazarlar daha az parayla daha fazla hafta çalışıyor” dedi. “Ve bazı durumlarda, kıdemli yazarlar aynı parayla veya bazı durumlarda sadece birkaç yıl önce kazandıklarından daha az parayla çalışıyorlar.”

Bu arada AMPTP, grev oylaması yetkisini “kimseyi şaşırtmadığı” gerekçesiyle reddetti ve WGA’yı “makul uzlaşmalar” aramak için müzakere masasına geri dönmeye çağırdı.

Bu arada, NYT’ye göre, Hollywood yöneticilerinin senaryoları stoklayarak ve senaryo yazarlarına ihtiyaç duymayan bir “sel” realite şovları düzenleyerek greve hazırlanmaya başladıkları bildiriliyor.

Son büyük yazar grevi 2007-2008’de meydana geldi ve 100 gün sürdü ve 12.000 WGA’nın tamamı greve gitti. Hareket, sektöre tahmini olarak 2,1 milyar dolara mal oldu ve birçok yapımın yarıda kesilmesine, ertelenmesine veya tamamen iptal edilmesine neden oldu. Neredeyse tüm senaryolu televizyon yapımlarının beklenmedik bir şekilde kapanması, yüzbinlerce destek personelinin de işini kaybetmesine neden oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.