Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
BİST 9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

“Hudut Namustur!”

“Hudut Namustur!”
18 Ekim 2022 20:45
121

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Beraberindeki TSK Komuta Kademesi “Ateş Serbest-2022 Faaliyeti”ni İzledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ateş gücünü göstermesi bakımından önem taşıyan Ateş Serbest-2022 Faaliyeti, Polatlı’daki atış sahasında başarıyla gerçekleştirildi. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar faaliyeti beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Bakan Yardımcıları Şuay Alpay ve Muhsin Dere ile katıldı.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tatbikat sahasında yaptığı konuşmasına Bartın’da hayatını kaybeden maden işçilerimize rahmet, yaralılara şifa dileklerini ileterek başladı. Faaliyetin, personelin eğitimini gözden geçirmek, kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmek ve subay, astsubay adaylarına meslek hayatları boyunca görecekleri harp silah, araç, gereç, mühimmatın mekaniğini tanıtmak, etkisini göstermek ve onların tecrübe sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yapıldığını vurgulayan Bakan Akar, “Ateş Serbest-2022″nin başarıyla icra edildiğini bildirdi.

Faaliyetin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun kapısını açan önemli zaferlerden Sakarya Meydan Savaşı’nın yapıldığı alanda gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bakan Akar, “Etkin, caydırıcı ve saygın olarak ifade ettiğimiz, ‘peygamber ocağı’ olarak da bilinen Silahlı Kuvvetlerimizin, ordumuzun her an harekâta hazır olması, herhangi bir şekilde seçenek değil bir mecburiyettir. Bunun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Bakan Akar, personelin aldığı eğitimi, tatbikata dönüştürebilmesinin önemine işaret ederek, bu sene planlanan 147 tatbikattan şimdiye kadar 64’ünün başarıyla tamamlandığını aktardı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun günlerini yaşadığına dikkati çeken Bakan Akar, bir tarafta hudutların güvenliği diğer tarafta terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini bildirdi.

Mehmetçiğin hudutların korunması için “Hudut namustur.” anlayışı içinde görevini kararlılıkla ve fedakârlıkla yaptığını ifade eden Bakan Akar, hudutlarda Cumhuriyet tarihinin en yoğun önlemlerinin alındığını vurguladı.

Bakan Akar, terörle mücadelenin de kararlılıkla devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Bizim tek hedefimiz teröristler. 85 milyon vatandaşımızın, hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, asil milletimizi başına musallat olan bu musibetten kurtarmak için mücadelemiz devam ediyor. Nerede terörist varsa bizim hedefimiz orası. Bunun dışında bir hedefimizin olmadığını herkesin bilmesi lazım. Biz, başta Irak ve Suriye olmak üzere tüm komşularımızın hudutlarına, egemenlik haklarına saygılıyız. Herhangi bir yeri işgal etmemiz söz konusu değil fakat ülkemizi ve 85 milyon vatandaşımızı savunmak ve onların güvenliğini sağlamak mecburiyetindeyiz. Yapmaya çalıştığımız konu bundan ibarettir.”

Hem ülkenin ve milletin güvenliği hem de bölgesel ve dünya barışına katkı sağlamak için çalıştıklarının altını çizen Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası arenadaki saygınlığı ve etkinliğinin herkes tarafından görüldüğünü, bu etkin ve saygın yerinin her geçen gün daha da geliştiğini dile getirdi.

NİHAİ AMACIMIZ, BARIŞ VE İSTİKRARIN SAĞLANMASI

Son dönemde Yunanistan ile yaşanan sorunlara da değinen Bakan Akar, “Bu sorunların, karşılıklı görüşmeler ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz. Bu yaklaşımımızı ısrarla sürdürüyoruz. Fakat diğer taraftan hiçbir şekilde bir oldubittiye, herhangi bir şekilde istenmeyen bir duruma izin vermeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Türkiye olarak bizler daima sorumlu, sağduyulu ve sabırlı bir politika izliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin bir devletten beklenen neyse o şekilde davrandığını dile getiren Bakan Akar, şöyle devam etti:

“Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm birimler bu şekilde çalışıyor. Gayretlerimizin nihai amacı barış ve istikrarın sağlanması. Geçtiğimiz hafta Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile görüşmemiz oldu. Bu görüşmede, kendilerine duygularımızı, düşüncelerimizi açık şekilde ifade ettik. Kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için görüşmemiz, buluşmamız gerektiğini, diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini belirttik. İyi komşuluk ilişkileri içinde uluslararası hukuk çerçevesinde bu sorunlara çözüm bulunabileceğini ifade ettik. Bu konuda üçüncü tarafları karıştırmadan karşılıklı iki komşu, iki müttefik olarak konuşup, görüşüp samimi diyalogla problemlerimizin, sorunlarımızın çözülebileceğine hâlâ inanıyoruz.”

“Türkiye kimse için tehdit değil, Türkiye güçlü, güvenilir, etkin bir müttefiktir.” diyen Bakan Akar, bunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs’taki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirten Bakan Akar, “İster Yunanistan ister GKRY’nin silahlanma heveslerinin, gerginliği artırmaktan başta bir şeye yardımcı olmayacağını ve bunun olayı bir çözümsüzlüğe doğru götürdüğü herkes tarafından bilinmelidir.” dedi. Bakan Akar, Türkiye’nin garantör olarak hak ve sorumluluklarını yerine getirmeye sürdüreceğini de kaydetti.

LÜKS DEĞİL BİR MECBURİYET

Yerli ve millî savunma sanayisinin önemini de vurgulayan Bakan Akar, “Bu bir seçim değil bir sorumluluk. Lüks değil bir mecburiyet.” diye konuştu.

Bakan Akar, yerli ve millî savunma sanayisinin yüzde 80’lere ulaştığına dikkati çekerek, “Bütün hafif silahlarımızı, obüsleri, havanları, İHA, SİHA, TİHA’ları ihraç eder duruma geldik. MİLGEM, gemilerimiz, denizaltılar bunları yapıyoruz. Millî Muharip Uçak ile tank ile ilgili çalışmalarımız sürüyor, inşallah tankı da uçağı da yapacağız. Azimliyiz, kararlıyız, yoğun şekilde çalışmalar sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Bakan Akar, başarılı personele ödüllerini verdi. Faaliyeti takip eden subay ve astsubay temel kursiyerleri ve askerî öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

KESKİN NİŞANCILAR HEDEFLERİ TAM İSABETLE VURDU

Tatbikat sahasında atışlar ilk olarak yerli ve millî olarak üretilen ve Pençe serisi operasyonlarda da kullanılan MPT-55 ve MPT-76 ile yapıldı. Mehmetçik 200 metre uzaklıktaki hedefleri başarıyla vurdu.

Dragunov, KNT-76 ve Bora keskin nişancı tüfekleriyle 600 metre uzaklıktaki hedefler de tam isabetle etkisiz hâle getirilirken, 1000 metre uzaklıktaki hedefler de uzman nişancılarımız tarafından Ekürisi, Kanas, Kale Keskin, MacMillan, Barrett nişancı tüfekleri kullanılarak tam isabetle vuruldu.

Bixi makineli tüfek nişancıları da 300 metre uzaklıktaki hedefleri tam merkezden vururken, Deniz Kuvvetlerimize bağlı Deniz Piyade Timleri de MINIMI makineli tüfeklerle atışlar yaparak hedefleri imha etti.

İSTİHKÂM BİRLİKLERİ GEÇİTLERİ AÇTI

Tatbikatın bir başka safhasında ise istihkâm birliklerimiz görev aldı. İstihkâm birliklerimiz mayınlı alanlardan geçit açmak için İnfilaklı Geçit Açma Sistemi’ni kullandı. Mayın tarlasının 30 metre gerisinden fırlatılan roket vasıtasıyla kullanılan İnfilaklı Geçit Açma Sistemi mayın tarlasında yaya geçidi açtı. Ardından Uzaktan Komutalı Ateşleme Sistemi ile belirlenen bir hedefi tahrip ederek imha etti.

UÇAKSAVARLAR HEDEFLERİ TAM İSABETLE VURDU

İstihkâm birliklerinin ardından uçaksavar atışlarıyla hedefler ateş altına alındı. Vuran araçları üzerine ve zırhlı personel taşıyıcı üzerine monteli silahlar ile belirlenen kara hedefleri başarıyla vuruldu. Ardından tamburalı bombaatar kullanılarak belirlenen hedefler baskı altına alındı. MK 19 Otomatik bombaatar ile de 500 metre uzaklıktaki hedefler imha edildi. Belirlenen bazı hedefler de RPG-7 ile imha edildi.

TANKÇILARIMIZ HEDEFLERİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE YOK ETTİ

Tank Takımımız da tank atışlarıyla hedefleri güçlü şekilde vurdu. Antitank silahı olan TOW’lar kullanılarak belirlenen tank hedefleri de başarıyla vuruldu. Modernize edilmiş Çekili Top Hava Savunma Sistemleri ile 700 metre uzaklıktaki zırhlı personel taşıyıcı şeklindeki hedefler de tam isabetle vuruldu.

İLK KEZ ZIRHLI TANKSAVAR ÜZERİNDEN CİRİT FÜZESİ ATIŞI YAPILDI

Tatbikatta Cirit Lazer Güdümlü Füze de ilk kez zırhlı tanksavar üzerinden atıldı. Havadan havaya atışlarda kullanılan cirit, karadan karaya atışları da başarıyla tamamladı. Zırhlı tanksavar aracı üzerinden atılan cirit füzesi hedefi tam isabetle imha etti.

KARGU KAMİKAZE DRONE DA HEDEFİ BAŞARIYLA İMHA ETTİ

Kamikaze bir manevra ile kilitlendiği hedefi başarıyla imha eden Kargu kamikaze drone da tatbikatta kullanıldı. Başarılı şekilde hedefini bulan, ardından hedefine kilitlenerek kamikaze manevra dalışa başlayan Kargu belirlenen hedefi başarıyla imha etti.

Tatbikatta ayrıca obüs bataryaları da hedefleri yerle bir ederken Fırtına Obüsleri de uzun menzildeki hedefleri tam isabetle vurdu.

ATAK HELİKOPTERLERİ VE F-16’LAR DA HEDEFLERİ YERLE BİR ETTİ

Tatbikatta Kara Kuvvetlerimizin ATAK Helikopterleri hedeflere başarılı atışlar yaptı. Ayrıca Hava Kuvvetlerimize ait F-16 savaş uçakları da hedefleri tam isabetle imha etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.