Dolar 32,4796
Euro 34,6850
Altın 2.407,11
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Husiler ABD Gemisini Füzeyle Vurdu

Husiler ABD Gemisini Füzeyle Vurdu
16 Ocak 2024 23:50
1.224

Konteyner gemisine yönelik saldırı, Amerikan ve İngiliz hava saldırılarının milislerin kabiliyetlerini ciddi ölçüde azaltmada başarısız olduğu bildirildikten sonra gerçekleşti…

ABD Merkez Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yemen’deki Husi militanlarının Pazartesi günü bir Amerikan konteyner gemisini balistik füzeyle vurduğu belirtildi. Militanlar, İsrail’in Hamas’a açtığı savaşa karşılık olarak Aden Körfezi’ndeki ticari gemileri hedef alma sözü verdiler.

Orta Doğu’daki Amerikan askeri operasyonlarını denetleyen Merkez Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada Pazartesi günü öğleden sonra “İran destekli Husi militanları, Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerinden bir anti-gemi balistik füzesi ateşledi ve Marshall Adaları bandıralı, ABD’ye ait ve ABD tarafından işletilen bir konteyner gemisi olan M/V Gibraltar Eagle’ı vurdu” denildi.

Açıklamanın devamında “Gemi herhangi bir yaralanma ya da önemli bir hasar bildirmedi ve yolculuğuna devam ediyor” denildi.

Pazartesi günü erken saatlerde ABD güçlerinin Yemen’den bir gemisavar balistik füze fırlatıldığını tespit ettiğini de sözlerine ekleyen Merkez Komutanlığı, bu erken fırlatmanın “uçuş sırasında başarısız olduğunu ve Yemen’de karaya çarptığını” kaydetti.

Saldırı, ABD ve İngiltere’nin Süveyş Kanalı üzerinden Arap ve Akdeniz arasındaki ticari nakliye yollarını açık tutmak amacıyla Kızıldeniz’de askeri operasyon başlatmasından bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Bu geçiş dünya deniz trafiğinin yaklaşık %15’ini oluşturuyor ve Husi güçlerinin Pazartesi gününden itibaren ticari gemilere 28 saldırı düzenlemesiyle Maersk, MSC, CMA CGM ve Hapag-Lloyd gibi büyük taşımacılık firmaları gemilerini Asya ve Avrupa arasında çok daha uzun bir rota olan Güney Afrika’daki Ümit Burnu çevresine yönlendirdi.

Husi güçleri bölgede faaliyet gösteren İngiliz ve Amerikan askeri gemilerini de hedef aldı.

İngiliz ve Amerikan savaş uçakları geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri Yemen’deki Husi hedeflerine yaklaşık 70 hava saldırısı düzenledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby saldırıların hedefler üzerinde “iyi bir etki” yarattığını belirtirken, New York Times’ın bir haberinde operasyonda Husilere ait askeri varlıkların sadece %25’inin imha edildiği iddia edildi.

Pazartesi günü parlamentoda bir konuşma yapan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin gerekirse daha fazla askeri harekata hazır olduğunu söyledi. New York Times’a konuşan Amerikalı yetkililer de ABD’nin ikinci bir saldırı dalgası başlatabileceğini söyledi.

Amerikan ve İngiliz bombardımanları Rusya ve Türkiye tarafından kınandı. Moskova, BM Güvenlik Konseyi’nin izni olmadığı için operasyonları “gayrimeşru” olarak nitelendirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iki ülkeyi Kızıldeniz’i “kan denizine” çevirmeye çalışmakla suçladı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.