Dolar 32,4841
Euro 34,7688
Altın 2.413,09
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Husiler ABD Savaş Gemisine Füze Saldırısı Düzenlendiğini İddia Etti

Husiler ABD Savaş Gemisine Füze Saldırısı Düzenlendiğini İddia Etti
29 Ocak 2024 23:39
1.227

Yemenli silahlı grup, USS Lewis B. Puller’in Aden Körfezi’nde hedef alındığını söyledi…

Yemen merkezli bir grubun sözcüsü, Husi militanlarının Pazar günü Aden Körfezi’ndeki bir ABD savaş gemisine füze attığını iddia etti. Sözcü olayı Amerika’nın bölgedeki “saldırganlığına” verilen en son yanıt olarak nitelendirdi.

Yahya Saree, iddia edilen olayın ardından yaptığı Telegram paylaşımında USS Lewis B. Puller keşif mobil üs gemisini hedef alan saldırının Pazar akşamı gerçekleştiğini söyledi. Sözcü füzenin gemiye isabet edip etmediğini belirtmedi.

Saree, söz konusu savaş gemisinin Yemen’e yönelik “saldırıya” katılan ABD güçlerine lojistik destek sağladığını ve Husilerin ülkeyi korumaya yönelik tedbirlerinin bir parçası olarak hedef alındığını belirtti.

Sözcü, militan grubun İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarına son verene ve Filistin bölgesine yönelik abluka kaldırılana kadar bölgedeki ticari gemileri vurmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

ABD ordusu henüz iddia edilen saldırıyla ilgili resmi bir yorum yapmadı. Ancak adı açıklanmayan bir Amerikalı savunma yetkilisi AP’ye yaptığı açıklamada USS Lewis B. Puller’ın hedef alındığına dair herhangi bir bilgi olmadığını söyledi.

Husiler Ekim ayının ortasından bu yana Yemen açıklarında İsrail’e ait gemileri hedef alan çok sayıda insansız hava aracı ve füze fırlatarak Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki önemli rotalarda deniz taşımacılığını sekteye uğrattı.

Bunun üzerine ABD ve İngiltere, grubun gemileri vurma kabiliyetini azaltmak için hava saldırıları başlattı. Ancak şimdiye kadar Husilerin saldırılarını engelleyemedikleri görülüyor.

Çarşamba günü Saree, Husi güçleri ile ticari gemileri koruyan ABD savaş gemileri arasındaki çatışmalar sırasında “bazı balistik füzelerimiz hedeflerine ulaştı” iddiasında bulundu.

ABD Merkez Komutanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, grup tarafından ateşlenen ve bölgede seyreden gemiler için “yakın tehdit” oluşturan bir gemi savar füzesinin önlendiğini söyledi.

Pazar günü BM, Husi saldırıları ve ABD ile İngiltere’nin misilleme hava saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan geçen yük taşımacılığının son iki ayda %45 oranında düştüğünü açıkladı.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Ticaret Lojistiği Şefi Jan Hoffmann gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok endişeliyiz” dedi. “Gecikmeler, daha yüksek maliyetler, daha yüksek sera gazı emisyonları görüyoruz” dedi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.