Dolar 32,3780
Euro 34,7386
Altın 2.435,18
BİST 10.054,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

Husilerin Kızıldeniz’deki Gemilere Yönelik Saldırılarında İlk Ölümler Doğrulandı

Husilerin Kızıldeniz’deki Gemilere Yönelik Saldırılarında İlk Ölümler Doğrulandı
7 Mart 2024 22:11
1.707

ABD Merkez Komutanlığı, Yemenli bir grup tarafından gerçekleştirilen “pervasız” bir saldırının “uluslararası denizcilerin canını aldığını” söyledi…

ABD Merkez Komutanlığı, Çarşamba günü Aden Körfezi’nde bir gemiye Husiler tarafından düzenlenen füze saldırısında üç kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de ağır yaralandığını açıkladı. Reuters’in haberine göre bu ölümler, Yemenli silahlı grup tarafından ticari gemilere düzenlenen saldırılarda teyit edilen ilk ölümler.

Husiler geçtiğimiz Ekim ayının ortalarından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde İsrail’le bağlantılı olduğunu iddia ettikleri ticari gemileri insansız hava araçları ve füzelerle hedef alıyor ve İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonu sırasında Filistinlilere destek verdiklerini söylüyorlar.

ABD ve İngiltere’nin Aralık ayında başlayan Yemen içindeki hedeflere yönelik füze saldırıları şimdiye kadar militan saldırılarını engelleyemedi. Rusya bombardımanlar nedeniyle Washington ve Londra’yı eleştirerek onları uluslararası hukuku ihlal etmek ve “kendi yıkıcı amaçları için bölgedeki durumu tırmandırmakla” suçladı.

ABD Merkez Komutanlığı Perşembe günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Aden Körfezi’nde Liberya’ya ait Barbados bandıralı bir dökme yük gemisi olan True Confidence’a “Yemen’in İran destekli Husi teröristlerinin kontrolündeki bölgelerinden” bir anti-gemi balistik füzesi fırlatıldığını söyledi. Reuters gemiyi Yunan sahipli olarak tanımladı.

CENTCOM, “Çok uluslu mürettebat üç ölü, üçünün durumu kritik olmak üzere en az dört yaralı ve gemide önemli hasar olduğunu bildirdi” dedi. Mürettebatın saldırıdan sonra gemiyi terk ettiği de eklendi.

ABD ordusuna göre bu, Yemenli savaşçılar tarafından iki gün içinde ülke kıyılarındaki gemilere atılan beşinci füze oldu. “Husiler tarafından gerçekleştirilen bu pervasız saldırılar küresel ticareti sekteye uğrattı ve uluslararası denizcilerin canını aldı” denildi.

Hindistan donanması daha sonra True Confidence mürettebatını şişme sallardan kurtarmak için helikopter kullanan denizcilerinin görüntülerini yayınladı. Videoda ayrıca, içinden yoğun siyah dumanların yükseldiği hasarlı yük gemisi de yer alıyordu.

Husiler Çarşamba günü True Confidence’ın “gemi mürettebatının Yemen deniz kuvvetlerinin uyarı mesajlarını dikkate almaması üzerine” vurulduğunu söyleyerek sorumluluğu üstlendi. Grubun sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree, “saldırının kesin olduğunu… gemide yangın çıkmasına yol açtığını” vurguladı.

True Confidence’ın Yunanlı operatörleri gemide 15 Filipinli, dört Vietnamlı, iki Sri Lankalı, bir Hintli ve bir Nepalli olmak üzere 20 mürettebat ve üç silahlı muhafız bulunduğunu söyledi. Geminin şu anda yanmakta ve sürüklenmekte olduğunu da sözlerine eklediler.

Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde CENTCOM bir açıklama daha yaparak ABD kuvvetlerinin “ticari gemilere ve ABD Donanması gemilerine yakın bir tehdit oluşturan” iki Husi insansız hava aracına karşı “meşru müdafaa saldırısı” düzenlediğini söyledi.

Rusya’nın Yemen’deki Maslahatgüzarı Yevgeny Kudrov daha önce yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere’nin hava saldırılarının “Husilerin tutumunu değiştirmesine yol açmayacağını”, sadece gruba yönelik halk desteğini arttıracağını söylemişti. Kudrov, Yemen’deki insani durumun “dünyanın en zor durumlarından biri” olması nedeniyle, dünya güçlerinin altyapıyı bombalamak yerine ülkeye insani yardımı arttırması gerektiğini savundu.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.