Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 16°C

İdam Edilen Rus Savaş Esirlerinin Videoları Gerçek Görünüyor

İdam Edilen Rus Savaş Esirlerinin Videoları Gerçek Görünüyor
27 Kasım 2022 16:52
165

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, mahkumların infazının savaş suçu olduğunu söyledi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Ukrayna güçleri tarafından infaz edildiğini gösteren videoların gerçek göründüğünü söyledi. Kiev’i, Moskova’nın doğrudan infaz olarak tanımladığı şeyi tam olarak soruşturmaya çağırdı.

İki klibin bir videoya eklenmesinden oluşan görüntüler, geçen hafta sosyal medyada ortaya çıktı. Bir düzine silahsız Rus askerinin Ukrayna birliklerine teslim olduğunu ve yerde yattığını, ayrı bir kişinin Ukraynalılara ateş açtığını ve ilk düzine askerin kanlar içinde ölü yattığını gösteriyor.

Turk, yaptığı basın açıklamasında , “Ukrayna’daki İzleme Misyonumuz, bu rahatsız edici videoların büyük olasılıkla gerçek olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteren bir ön analiz gerçekleştirdi” dedi. “Analiz… tam olarak ne olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için bağımsız ve ayrıntılı adli tıp araştırmalarına duyulan ihtiyacın altını çiziyor.”

Rusya Savunma Bakanlığı, görüntüleri askerlerin “kasıtlı ve metodik bir şekilde öldürülmesinin” kanıtı olarak nitelendirirken , Rusya Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Konseyi olayı “gösterici ve cüretkar bir suç” olarak nitelendirdi.

Kiev olayı soruşturma sözü verdi, ancak Başbakan Yardımcısı Olga Stefanishina geçen hafta kliplerin kasıtlı bir infazı göstermesinin “pek olası olmadığını” iddia etti ve Ukrayna Başsavcısı silahsız Rus askerlerini “teslim olma taklidi yapmakla” suçladı.

Türk, Ukrayna’nın bir soruşturma başlattığını kabul etti ve Kiev’i soruşturmanın “bağımsız, tarafsız, kapsamlı, şeffaf, hızlı ve etkili göründüğünden” emin olmaya çağırdı.

BM komiseri ayrıca her iki tarafı da “savaş esiri olarak aldıkları kişilere karşı herhangi bir misilleme ve misilleme yapılmaması gerektiğine dair güçlerine net talimatlar vermeye” çağırdı ve her iki orduya da mahkumların “kısa yoldan infazının” savaş suçu teşkil ettiğini hatırlattı.

Komutanlara , “Birliklerinize teslim olanlara ve tuttuklarına insanca davranmalarını emredin” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukraynalı komutanların yakalanan Rusları infaz etmenin yanı sıra emirlere uymadıkları için kendi adamlarını da öldürdüğünü söyledi. Putin, Rusya’nın Ukrayna’da “tamamen farklı bir ahlaki atmosferde” faaliyet gösteren “neo-Nazi rejimiyle uğraştığını” açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.