Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

IDF Yardım Konvoyunu Kasten Hedef Aldı

IDF Yardım Konvoyunu Kasten Hedef Aldı
3 Nisan 2024 01:21
1.265

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu daha önce yedi insani yardım çalışanının ölümünü “trajik” ve “kasıtsız” olarak nitelendirmişti…

Haaretz gazetesinin savunma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İsrail, bir Hamas ajanının grupla birlikte seyahat ettiği şüphesiyle Pazartesi günü Gazze’deki bir yardım konvoyuna üç ayrı seferde füze fırlattı ve konvoyda bulunan herkesi öldürdü.

Salı günü erken saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, IDF’nin düzenlediği bir saldırıda Filistin bölgesinde yedi insani yardım görevlisinin öldüğünü kabul etmiş ve güçlerinin “trajik” bir olayda “istemeden masum insanları vurduğunu” söylemişti.

Ancak Haaretz’in haberine göre konvoy kasıtlı olarak hedef alındı. Gazetenin savunma kaynakları araçların “tavanında ve yanlarında açıkça WCK logosu” bulunduğunu, ancak güzergahın güvenliğinden sorumlu bir IDF biriminin grupta “silahlı bir adam tespit ettiğini” ve “terörist olduğundan şüphelendiğini” söyledi.

Konvoy bir depoda gıda yardımını boşalttıktan sonra IDF’nin onayladığı güzergahtan geri dönerken, birim “drone operatörlerine araçlardan birine füzeyle saldırma emri” verdi.

Ancak Haaretz’e konuşan kaynaklar, görünüşte silahlı olan ve gıda kamyonunda bulunan adamın depodan hiç ayrılmadığını söyledi.

Konvoyun art arda üç kez vurulduğunu belirten kaynaklar, ilk vurulan araçtaki bazı yolcuların araçtan çıkarken görüldüğünü ve “hatta saldırıya uğradıklarını sorumlulara bildirdiklerini” açıkladılar.

Kaynaklar, saniyeler sonra araca başka bir füzenin isabet ettiğini söyledi. Üçüncü araç yaklaşırken, yolcular yaralıları araca aktarmaya çalışıyordu ki üçüncü bir füze daha isabet etti. Saldırılarda yedi kişi de öldü.

Savunma kaynakları Haaretz’e olayın “sinir bozucu” olduğunu çünkü IDF’in “teröristleri doğru bir şekilde vurmak için elinden geleni yaptığını” ve eldeki tüm istihbaratı kullandığını ancak bazı birimlerin “hiçbir hazırlık yapmadan saldırı düzenlemeye karar verdiğini” söyledi.

Öte yandan Al Jazeera’nin Sanad Doğrulama Ajansı tarafından yapılan bir araştırma İsrail’in “art arda üç saldırıda” araçları “kasten hedef aldığını” ortaya koydu. Ajans, açık kaynak bilgileri, tanık ifadeleri ve bölgeden alınan görüntüleri kullanarak olayın kronolojik ve coğrafi zaman çizelgesini oluşturdu.

World Central Kitchen (WCK) ölümlerin ardından bölgedeki faaliyetlerini “derhal” durdururken, Birleşmiş Milletler ve STK’lardan gelen kıtlık uyarıları üzerine İsrail Gazze’nin kuzeyine yardım girişini engellemeye devam ediyor. CEO Erin Gore ölümleri “affedilemez” olarak nitelendirdi.

İsrail, Filistinli militanların geçen yıl 7 Ekim’de sürpriz bir sınır ötesi baskın düzenleyerek yaklaşık 1.100 kişiyi öldürmesi ve 200’den fazla kişiyi rehin almasının ardından Hamas’a savaş ilan etti. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri harekâtı o tarihten bu yana en az 32,000 kişinin ölümüne neden oldu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) geçen ay yaptığı açıklamada son çatışmaların başlamasından bu yana 165 yardım çalışanının öldürüldüğünü bildirdi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.