Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

İkinci Savaş Karşıtı Protesto Dalgasının Ardından Rusya’da Yüzlerce Çocuk Tutuklandı

İkinci Savaş Karşıtı Protesto Dalgasının Ardından Rusya’da Yüzlerce Çocuk Tutuklandı
25 Eylül 2022 16:01
153

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in askeri seferberlik emrine karşı protestolar sürerken Rusya’da aralarında bazı çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi tutuklandı.

Polis, ülke çapındaki gösterilerde çeşitli şehirlerde yüzlerce kişiyi tutuklayarak kampanyacılara saldırdı.

SEI126756131 Life Haber Ajansı

Rusya’daki siyasi tutuklamaları izleyen bağımsız bir web sitesi olan OVD-Info’ya göre, Moskova’da 300’den fazla ve St. Petersburg’da yaklaşık 150 kişi de dahil olmak üzere 700’den fazla kişi gözaltına alındı. OVD-Info, tutuklananların bir kısmının reşit olmadığını söyledi.

Gösteriler, Putin’in Ukrayna’da savaşan gönüllü güçlerini güçlendirmek amacıyla ordu yedeklerini çağırdığını açıklamasının ardından Çarşamba günü birkaç saat içinde patlak veren protestoları izledi.

SEI126756129 Life Haber Ajansı

Cumartesi günü Moskova’da, ağır bir polis birliği protestonun planlandığı şehir merkezinde dolaştı ve yoldan geçenlerin kimliklerini kontrol etti. Memurlar şüpheli gördüklerini topladılar.
Genç bir kadın bir banka tırmandı ve polis onu götürmeden önce “Biz top yemi değiliz” diye bağırdı.

St. Petersburg’da küçük gösterici gruplar toplanmadan önce toplanıp protesto sloganları atmayı başardılar.

Rusya savunma bakanlığı, yaklaşık 300.000 kişinin aktif göreve çağrılacağını, ancak emrin hizmete çağrılacak daha birçok kişiye açık bir kapı bıraktığını söyledi. 18-65 yaşlarındaki Rus erkeklerin çoğu otomatik olarak yedek olarak sayılır.
Cumartesi günü polis, muhalefet grubu Vesna ve tutuklu muhalefet lideri Alexei Navalny’nin destekçileri tarafından protestoların planlandığı şehirlerde yürürlükte bulundu. Protestolar düzenleyemeden çoğu genç olan göstericileri tutuklamak için hızla harekete geçtiler.
Doğu Sibirya’daki Novosibirsk şehrinde, barışı öven zararsız bir Sovyet dönemi şarkısı söyledikten sonra 70’ten fazla kişi gözaltına alındı. Sibirya’nın Irkutsk kentinde polis, protestoya katılan erkeklere askerlik çağrısı yaptı.

Rus yasalarına göre izin verilen bireysel protestolar düzenlemeye çalışanlar da gözaltına alındı.

SEI126756042 Life Haber Ajansı

Polis eylemi, Moskova, St. Petersburg ve diğer şehirlerde 1300’den fazla kişinin gözaltına alındığı Çarşamba günkü protestoların dağılmasının ardından gerçekleşti.
Cumartesi günü Putin, memurların emirlerine itaat etmeyen, terk eden veya düşmana teslim olan askerlerin cezasını sertleştiren aceleyle onaylanmış bir yasa tasarısı imzaladı.
Protestolar, Putin’in günün erken saatlerinde çağrılmasını emretmesinin ardından ülkeden kaçmaya çalışan binlerce insanın üzerine çıktı.

Çok sayıda Rus, hala yapabiliyorken ülke dışına tek yönlü bilet rezervasyonu yapmak için acele etti. Uçuşlar hızla doldu ve görünüşe göre Rusya sınırlarının yakında kapanabileceği korkusuyla bilet fiyatları fırladı.
Savaş karşıtı gruplar, Rusya dışındaki sınırlı uçak biletlerinin yüksek talep nedeniyle şişirilmiş fiyatlara ulaştığını ve hızla kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.