Dolar 32,1994
Euro 35,0603
Altın 2.505,11
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 21°C
Per 20°C

IMF, Küresel Gıda Fiyatları Konusunda Uyarıda Bulundu

IMF, Küresel Gıda Fiyatları Konusunda Uyarıda Bulundu
22 Temmuz 2023 22:46
2.094

Ukrayna tahıl anlaşmasının feshedilmesiyle gıda fiyat enflasyonunun yükselebileceğini söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Çarşamba günü, Karadeniz tahıl anlaşmasının feshedilmesinin, küresel gıda güvensizliğini şiddetlendirme ve özellikle yoksul ülkelerde fiyatların yükselmesine neden olma tehdidinde bulunduğu uyarısında bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasında BM arabuluculuğunda imzalanan ve Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden yaptığı tarımsal ihracatın güvenli geçişini sağlayan anlaşma, bu haftanın başlarında rafa kaldırıldı.

Bir IMF sözcüsü, “Girişimin durdurulması, özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’daki Ukrayna’dan gelen sevkiyatlara büyük ölçüde dayanan ülkelere gıda arzını etkiliyor” dedi.

“Gıda güvenliği görünümünü kötüleştiriyor ve özellikle düşük gelirli ülkeler için küresel gıda enflasyonuna katkıda bulunma riski taşıyor.”

Sözcü, anlaşmanın küresel gıda güvenliği için önemli bir faktör olduğunu, Ukrayna’dan küresel pazara tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu ve böylece uluslararası gıda fiyatları üzerindeki baskıyı hafiflettiğini belirtti. Borç verenin bölgedeki durumu ve herhangi bir gelişmenin küresel gıda güvenliği üzerindeki etkisini izlemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Moskova, diğer tarafların Rusya’nın tarımsal ihracatıyla ilgili taahhütlerini yerine getirmedeki başarısızlıklarını gerekçe göstererek Pazartesi sabahı tahıl anlaşmasını feshetme kararını açıkladı.

Orijinal anlaşmaya, onları etkileyen yaptırımları hafifleterek Rus ihracatını kolaylaştırmayı amaçlayan bir Rusya-BM memorandumu eşlik etti. Belge, diğer şeylerin yanı sıra, Rusya’nın tarım borç veren Rosselkhozbank’ın SWIFT bankalararası mesajlaşma sistemine yeniden bağlanması, tarım makineleri için yedek parça teslimatının etkinleştirilmesi ve sigorta ve lojistik üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. Bu taleplerin hiçbiri şu ana kadar karşılanmadı.

Sözcü Dmitry Peskov, Moskova’nın şartları yerine getirildiğinde derhal anlaşmaya geri döneceğini söyledi. Rusya’nın gıda güvensizliğinden en çok etkilenen düşük gelirli ülkelere ücretsiz tahıl tedarik etmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.