Dolar 32,2624
Euro 34,7278
Altın 2.407,44
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 17°C

İngiliz Basınında Yer Alan Haberlere Göre Londra ve Moskova Özel Görüşmeler Gerçekleştirdi

İngiliz Basınında Yer Alan Haberlere Göre Londra ve Moskova Özel Görüşmeler Gerçekleştirdi
23 Eylül 2023 22:20
1.867

İngiltere’den bir yetkilinin, İngiltere ve Rusya arasındaki görüşmelerin kimse adına barış anlaşması yapma amacı taşımadığını belirttiği bildirildi.
İngiliz yayın organı The i’nin Cuma günü verdiği habere göre İngiltere hükümeti, Ukrayna’daki çatışmalar sırasında uluslararası güvenlik önlemlerini görüşmek üzere Kremlin temsilcileriyle gizli diplomatik görüşmeler yürütüyor.

Habere göre son 18 ay içinde Viyana ve New York gibi şehirlerde yapılan görüşmelerde tahıl kıtlığı ve nükleer güvenlik gibi sorunlar ele alındı. Bununla birlikte, ismini vermek istemeyen bir İngiliz yetkiliye göre, görüşmelerde Ukrayna’daki çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması konusu ele alınmadı. “Biz

The i’nin haberine göre, kimliği açıklanmayan üst düzey İngiliz diplomat, “Ülkenin herhangi bir bölümünü bölmüyoruz ya da kimse için barış anlaşması yapmıyoruz, ancak iletişimi açık tutmak çok önemli” dedi ve Ukrayna savaşı boyunca sınırsız bir görüşmeyi sürdürmenin kritik olduğuna inandıklarını belirtti. Moskova’nın Temmuz ayında 2022 Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilmesinin ardından tahıl fiyatları büyük ölçüde yükseldi.

Anlaşma, Rusya’nın tarımsal ihracatına yönelik Batı yaptırımlarının kaldırılması halinde Ukrayna’nın limanlarından Asya, Orta Doğu ve Afrika’daki ülkelere tahıl ihraç etmesine izin veriyordu.

Moskova, Batı’nın Rusya’nın gıda ve gübre taşımasını engellediğini savunuyor. Bu arada çatışma sırasında Birleşik Krallık yetkilileri, olası bir radyasyon felaketi endişesi nedeniyle Zaporozhye nükleer santrali de dahil olmak üzere nükleer güvenlik konusunda güvence istedi.
Gazeteye bilgi veren İngiliz diplomat, Birleşik Krallık’ın Moskova’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi konusunda NATO ve diğer müttefikleriyle aynı çizgide olan farklı bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi. Sonuç olarak, İngiliz diplomatların bir ateşkesi müzakere etme yetkisine sahip olması alışılmadık bir durum olacaktır.

İngiltere’deki FCDO’dan bir temsilci The i’ye Rus yetkililerle görüşmelerin sadece “kesinlikle gerekli” görüldüğünde yapıldığını doğruladı. Ancak Birleşik Krallık’ın Kiev adına karar verme yetkisi olmadığı vurgulandı.

Sözcü, “Müzakerelerdeki tutumlarına karar vermek Ukrayna’ya ve hükümetine kalmıştır,” dedi. “Demokratik ve özgür geleceklerini belirlemek de öyle.” Temmuz ayında NBC News

ABD’nin eski üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinden oluşan bir grubun, Ukrayna’daki çatışmayı durdurmak için yeni stratejiler belirlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi önemli Rus şahsiyetlerle görüştüğünü açıkladı.”

Cumartesi günü Rusya’nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Vasily Nebenzya gazetecilere Moskova’nın “bazı Avrupalı mevkidaşlarımızla” “günlük yaşam, çeşitli konular ve siyaset” gibi konuları ele alan gayrı resmi sohbetler yaptığını bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.