Dolar 32,5174
Euro 34,9344
Altın 2.435,08
BİST 9.794,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

İngiltere 1989’dan Bu Yana En Büyük Faiz Artışını Açıkladı

İngiltere 1989’dan Bu Yana En Büyük Faiz Artışını Açıkladı
4 Kasım 2022 14:53
136

Yükselen enflasyonla mücadele hamlesi, daha yüksek ipotek maliyetleriyle binlerce ev sahibini vurabilir.

İngiltere Merkez Bankası, Perşembe günü otuz yılı aşkın süredir en büyük faiz artışını açıkladı. Kilit oran, enflasyonu frenlemek için bir yüzde puanının dörtte üçü kadar artırıldı.

Merkez bankası, bir yıldan kısa bir süre içinde sekizinci faiz artırımını gerçekleştirdi ve gösterge faiz oranını Kasım 2008’den bu yana en yüksek seviye olan %3’e çıkardı. Bu, düzenleyicinin İngiliz ekonomisi için “uzun süreli” bir durgunluk öngördüğü ve bunun olabileceğini söylediği gibi geliyor. Modern tarihin en uzun daralması, 2024’e kadar iyileşme yok.

Bir finansal çalkantı dönemi yaratan Liz Truss’un başbakanlığından bu yana İngiltere Bankası’nın ilk toplantısı. Ancak eski Başbakanın ekonomik politikaları revize edilirken, artan gıda ve enerji maliyetleri fiyatları yüksek tutuyor.

Yıllık enflasyon oranı Eylül’de %10,1’e yükselerek, Temmuz’da 40 yılın en yüksek seviyesine ve merkez bankası hedefinin beş katına geri döndü.

Banka yetkilileri, enflasyonu %2’ye indirmeye kararlı olduklarını ve bu önlemin binlerce ev sahibini daha yüksek ipotek maliyetleriyle etkilemesi beklense de bunu yapmak için daha yüksek faiz oranlarını kullanacaklarını söylediler.

İngiliz düzenleyicinin bu hamlesi, ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü ve Avrupa Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı faiz artırımlarının hemen ardından geldi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.