Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

İngiltere Başbakanı, ‘Önlenebilir’ Grenfell Tower Faciası İçin Özür Diledi

İngiltere Başbakanı, ‘Önlenebilir’ Grenfell Tower Faciası İçin Özür Diledi
5 Eylül 2024 10:15

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 2017’deki Grenfell Tower yangını mağdurlarının ailelerinden özür diledi. Resmi bir soruşturma, facianın hükümetin düzenleme politikalarındaki “onlarca yıllık başarısızlıklar” nedeniyle meydana geldiğini ortaya koydu.

Londra’nın North Kensington bölgesinde bulunan 24 katlı sosyal konut bloğunda çıkan yangın, 72 kişinin ölümüne, 18’inin çocuk olmasına neden oldu. Bu trajedi geniş çapta öfkeye yol açtı ve birçok kişi, yetkilileri Grenfell’deki yangın güvenliği kurallarına uymamakla suçladı.

Çarşamba günü yayımlanan kamu soruşturması, hükümetin birçok başarısızlığının felakete katkıda bulunduğunu doğruladı. Bu başarısızlıklar arasında inşaat şirketlerinin yanıcı dış izolasyon malzemeleri kullanması yer aldı.

Başbakan Starmer, Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada, “Ülke adına çok açık bir şekilde söylemek istiyorum ki, bu trajedi öncesinde, sırasında ve sonrasında çok kötü bir şekilde hayal kırıklığına uğradınız” dedi. Soruşturmayı yöneten Martin Moore-Bick’in sözlerini tekrar ederek, “Ölenlerin hepsi önlenebilirdi” şeklinde konuştu.

Starmer, Moore-Bick’in raporunda eleştirilen firmalara sözleşme verilmesini durduracaklarını açıkladı. Ancak, güvenli olmayan kaplamaların İngiltere’de hala kullanıldığını ve bu sorunun çözülme hızının “çok, çok yavaş” olduğunu da belirtti.

Moore-Bick’in raporunda, suçun özel müteahhitler, yerel yönetimler ve genel olarak hükümetin üzerine olduğu belirtildi. Firmaların “sistematik bir şekilde dürüst olmayan” davranışlar sergilediği ve “test sürecini manipüle etmek için kasıtlı ve sürdürülen stratejilere başvurdukları” ifade edildi.

Yerel yönetimlerin yıllarca “verdikleri sertifikaların teknik olarak doğru olmasını sağlamak için temel adımları atmadığı” da vurgulandı.

Hükümetin, özel şirketlere yönelik düzenlemeleri azaltma çabası içinde “onlarca yıllık başarısızlık” yaşadığı, yanıcı izolasyon malzemelerinin risklerini bildiği halde bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.

Rapor, gelecekte benzer felaketlerin önlenmesine yönelik önerilerde bulunsa da, bulgular doğrudan herhangi bir suçlamada kullanılabilir değil.

2020 yılında başsavcı, soruşturma öncesi verilen sözlü ifadelerin, sahte tanıklık yapılmadığı sürece, ilerideki ceza davalarında kullanılamayacağına karar vermişti.

Metropolitan Polisi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, yangınla ilgili yürütülen kriminal soruşturmanın tamamen kamu soruşturmasından bağımsız olduğunu belirtti. Kriminal soruşturmanın “farklı bir yasal çerçevede yürütüldüğünü” ifade eden Yardımcı Komiser Stuart Cundy, “Raporun bulgularını suçlamalar için delil olarak kullanamayız” dedi.

Soruşturmanın süresi hakkında yorum yapan Cundy, polisin “soruşturmayı doğru yapmak için bir şansı olduğunu” ve bunun en az iki ila üç yıl daha süreceğini vurguladı. Trajedinin ardından şu ana kadar herhangi bir suçlama yapılmamış durumda.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.