Dolar 32,5180
Euro 34,8973
Altın 2.454,80
BİST 9.882,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İngiltere, Çin’i Nükleer Projeden Kovdu

İngiltere, Çin’i Nükleer Projeden Kovdu
1 Aralık 2022 00:56
155

Sizewell C nükleer santralindeki Çin hissesini satın almak İngiliz vergi mükelleflerine 700 milyon sterline mal olacak…

Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Birleşik Krallık hükümeti China General Nuclear’ı (CGN) Sizewell C projesinden çıkarıyor.

Bakanlık Salı günü yaptığı açıklamada , “Birleşik Krallık hükümetinin Sizewell C’ye yaptığı yatırım, projenin devam eden gelişimini destekleyecek … Yatırım aynı zamanda China General Nuclear’ın projeden çıkmasına da izin veriyor” dedi.

Açıklamaya göre, Londra projeye 679 milyon £ (814 milyon $) ya da geliştirme maliyetlerinin %50’sini yatırmayı planlıyor. Bu, Fransız elektrik devi Electricite de France’ın (EDF) Sizewell C’ye yaptığı yatırımla eşleşecek.

BEIS, yatırımın hangi kısmının CGN’ye gideceğini açıklamadı, ancak satın alma maliyetlerini, ödenecek vergileri ve şirketin bugüne kadarki ticari getirilerini içereceğini kaydetti.

Çinli şirket, 2015’te imzalanan bir anlaşma kapsamında projede %20 hisseye sahipti. Hinkley Point C ve Sizewell C’de EDF ile azınlık ortağı olarak Birleşik Krallık’ta toplam üç nükleer enerji santralinin finanse edilmesine ve geliştirilmesine yardımcı olacaktı.

Hinkley Point C şu anda yapım aşamasındadır ve CGN projede ortak olmaya devam etmektedir. Sizewell C erken geliştirme aşamalarında ve yetkililer, projeyi daha fazla finanse etmek için özel yatırımcıları çekmeleri gerekeceğini söylüyor. Üçüncü santralin akıbetiyle ilgili şu ana kadar herhangi bir bilgi verilmedi.

Sizewell C duyurusu, Birleşik Krallık hükümetinin Çin’in ülkenin enerji arzına katılımını azaltması ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle bağlarını tamamen kesmesi yönünde tekrarlanan çağrılarının ardından geldi. Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Rishi Sunak , İngiltere-Çin ilişkilerinin “altın çağının” “bittiğini” söyledi ve Pekin’in “değerlerimize ve çıkarlarımıza sistematik bir meydan okuma” oluşturduğunu ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.