Dolar 32,2094
Euro 34,7529
Altın 2.426,19
BİST 10.203,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Az Bulutlu
Samsun
15°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 20°C

İngiltere Gazze’ye Asker Gönderebilir

İngiltere Gazze’ye Asker Gönderebilir
28 Nisan 2024 17:44
1.849

İngiliz güçlerinin Filistin bölgesine yardım kamyonları götürmekle görevlendirileceği bildirildi…

Devlet televizyonu BBC’nin Cumartesi günü konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre İngiltere Savunma Bakanlığı, yeni bir deniz yolu üzerinden insani yardım ulaştırılmasında ABD’ye yardımcı olmak üzere Gazze’ye kuvvet göndermeyi değerlendiriyor.

Bu hafta başında ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusunun Kıbrıs’tan Filistin yerleşim bölgesine insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla Gazze açıklarında geçici bir iskele inşasına başladığını duyurmuştu. Yardımlar büyük gemilerle taşınacak, ardından kamyonlara ve diğer araçlara aktarılarak yüzen bir geçitten sahile indirilecek. Sistemin Mayıs ayı başında tamamlanması ve 150 kamyon dolusu uluslararası yardımın zor durumdaki bölgeye girmesine olanak sağlaması bekleniyor.

Duyuru sırasında Biden, “operasyonun bir parçası olarak Gazze’de hiçbir ABD botunun bulunmayacağını” belirtirken, üst düzey bir ABD askeri yetkilisi kamyonların “önemli bir ortak” tarafından kullanılacağını söyledi. Biden ayrıca operasyonun özel bir askeri şirket yerine başka bir ülke tarafından yürütüleceğini de teyit etti.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps Cuma günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin “ABD ve diğer uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde desteğin sağlanmasında öncü bir rol” üstlenmeye devam edeceğini söyledi.

BBC’ye göre, İngiliz birlikleri kamyonları çıkarma gemilerinden geçici geçide sürmek ve yardımları karadaki güvenli bir dağıtım alanına ulaştırmakla görevlendirilecek. BBC’nin Whitehall’daki kaynakları planın ön aşamalarda olduğunu ve şu anda nihai bir karar verilmediğini söyledi.

UNICEF’e göre geçtiğimiz Ekim ayında İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Gazze’de 1.4 milyon insan yerinden edildi ve temel ihtiyaç maddelerine çok az erişimi olan ya da hiç olmayan korkunç koşullarda yaşıyor. Örgüt, yardım ulaştırmanın bölgede yaşayan çocuklar için bir ölüm kalım meselesi olduğunu belirtiyor.

Bu ayın başlarında İsrail’in World Central Kitchen adlı insani yardım kuruluşunun konvoyuna saldırması uluslararası toplumda tepkiye neden olmuştu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yedi yardım görevlisinin ölümüne neden olan saldırıları trajik bir hata olarak nitelendirirken, 30’dan fazla ABD Kongre üyesi Biden’ı İsrail’e silah transferini durdurmaya çağıran bir mektup imzaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.