Dolar 32,4658
Euro 34,7315
Altın 2.441,46
BİST 9.926,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

İngiltere’de Borçlanma Rekor Seviyeye Ulaştı

İngiltere’de Borçlanma Rekor Seviyeye Ulaştı
25 Aralık 2022 21:47
218

Resmi verilere göre, yükselen enerji maliyetleri devlet borcunu daha da yükseltiyor

Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS), İngiliz hükümetinin Kasım ayında 22 milyar sterlin (27 milyar dolar) borç alarak kayıtların başladığı 1993’ten bu yana en yüksek aylık rakam olduğunu açıkladı.

Çarşamba günkü raporuna göre, ülke, hükümeti milyonlarca hane ve işyerinin ısıtma ve elektrik maliyetlerini sübvanse etmeye zorlayan yükselen doğal gaz fiyatlarından etkilendiğinden, rakam 2021’in aynı ayına göre 13,9 milyar sterlin daha fazla.

ONS verileri, kamu sektörü net borçlanmasının (mali kriz sırasında kurtarılan bankalar hariç) Kasım 2022 mali yılında 105,4 milyar sterlin olduğunu, 1993’ten bu yana yılbaşından bugüne kadarki en yüksek dördüncü toplam olduğunu ve 2019’dan 50,8 milyar sterlin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Rapor, İngiliz hükümetinin yükselen enflasyon nedeniyle ücret artışı talep eden kamu sektörü çalışanlarının grev dalgasıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde yayınlandı. Bunlar arasında hemşireler ve ambulans sürücüleri ile büyük ölçüde sübvansiyonlara bağımlı olan demiryolu endüstrisindeki işçiler yer alıyor.

Buna cevaben, Maliye Bakanı Jeremy Hunt harcama planlarını değiştirmeyeceğini söyledi. Reuters’e göre bunlar, kamu sektörü maaşlarının Ekim ayında 41 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyona ayak uydurmasına izin vermiyor.

Hunt , “Önümüzdeki yıl enflasyonu yarı yarıya düşürmeye yardımcı olacak net bir planımız var, ancak bunun için kamu maliyemizi sürdürülebilir bir temele oturtmak için bazı zorlu kararlar alınması gerekiyor” dedi.

Resmi veriler, Ekim’deki %11’in üzerindeki zirveden geçen ay %10.7’ye yavaşlayan enflasyonun, 1980’lerin başından beri en yüksek seviyesine yakın olduğunu gösteriyor.

Geçen ay, İngiliz hükümetinin Bütçe Sorumluluğu Ofisi 2022/23 borçlanma tahminini 99,1 milyar Sterlin olan daha önceki bir tahminden 177 milyar Sterline veya GSYİH’nın %7,1’ine revize etti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.