Dolar 32,5574
Euro 35,0123
Altın 2.435,30
BİST 9.775,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

İnsana Bulaştığı Bilinen İlk Vaka

İnsana Bulaştığı Bilinen İlk Vaka
1 Nisan 2023 21:31
460

Hindistan’daki doktorlar, genellikle ağaçlarda bulunan bitki mantarının bir insana bulaştığı bilinen ilk vakayı kaydettiler.

Daha yaygın olarak gümüş yapraklı mantar olarak bilinen Chondrostereum purpureum, genellikle gül türlerini etkiler ve dalları ve hatta tüm bitkiyi öldürmeden önce yapraklarını gümüş bir renge dönüştürür.

Bununla birlikte, doğu Hindistan’dan 61 yaşındaki bir adamın kendisini üç aydır rahatsız eden yorgunluk, ses kısıklığı, öksürük ve yutma güçlüğü gibi bir dizi semptomla hastaneye kaldırılmasının ardından, mantarın insanlara da bulaşabileceği görülüyor.

Hastanın göğsünün röntgenini çektikten sonra doktorlar sorunu belirleyemedi, ancak adamın boynunun BT taraması, test edilen ve sonunda gümüş yapraklı mantar olarak tanımlanan bir apse ortaya çıkardı.

Chondrostereum purpureum tipik olarak havaya salınan sporlar yoluyla yayılır ve yakındaki bitkileri enfekte etmesine izin verir. Hintli adama mantarın nasıl bulaştığı belli değil.

Vaka raporuna göre hasta bir bitki mikoloğuydu, ancak gümüşyaprak mantarı ile çalıştığını reddetti. Ancak araştırması sırasında çürüyen malzemeler, mantarlar ve diğer bitki mantarları ile çalışmıştı.

Doktorlar apseyi tamamen boşalttı ve enfeksiyonu antifungal ilaçlarla tedavi etti. Araştırmacılara göre adam o zamandan beri hastaneden taburcu edildi ve nüksetme belirtisi yok.

Ekip, bu özel vakanın, hastanın mantara yakın bir yerde çalışmasından kaynaklanmış olabileceğine inansa da, yine de diğer suşların yanı sıra gümüş yapraklı mantarın insanlarda hastalığa neden olma potansiyeli hakkında endişelerini dile getirdi.

Raporda, “Çevrede bulunan milyonlarca mantar arasında, yalnızca birkaç yüz mantar insanlara ve hayvanlara bulaşabiliyor” diye açıkladılar. “Hayvan ve insan hastalıklarına bitki patojenlerinin neden olabileceği, bu tür enfeksiyonların sağlıklı ve bağışıklığı baskılanmış bireylerde meydana gelme eğilimi konusunda ciddi soruları gündeme getiren yeni bir kavramdır.”

Muhtemelen küresel ısınma, ekosistemlerin değişmesi, uluslararası seyahat ve plansız kentleşme nedeniyle son yıllarda araştırmacılar, “Mantarlar fagositoz yolundan kaçabilir ve konakçı bağışıklık sisteminden kaçabilirse, o zaman kendilerini insan patojenleri olarak kabul edebilirler” uyarısında bulunarak, çok sayıda yeni patojenik mantarın ve zoonotik viral ve bakteriyel hastalıkların keşfedildiğine dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.