Dolar 32,5523
Euro 34,8893
Altın 2.430,57
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 21°C
Cum 17°C
Cts 19°C

İnsanlığın Bir Seçeneği Daha Var

İnsanlığın Bir Seçeneği Daha Var
7 Kasım 2022 21:56
224

Guterres, 2040’a kadar kömürden çıkış istiyor…
2023 müzakerelerine ev sahipliği yapan BAE, fosil yakıt üretmeye devam edeceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü Mısır’daki COP27 zirvesinin başlangıcında toplanan ülkelere sert bir seçimle karşı karşıya olduklarını söyledi: emisyonları azaltmak için şimdi birlikte çalışın veya gelecek nesilleri ölüme mahkum edin. dedi.


Hükümetler, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, yaygın tüketici enflasyonu ve enerji kıtlığı nedeniyle dikkatlerini dağıtmış olsalar bile, iklim değişikliğinin en kötüsünün nasıl önleneceğine ilişkin iki haftalık görüşmeler için masaya oturdu.

Sahil tatil beldesi Şarm El-Şeyh’te toplanan delegelere, “İnsanlığın bir seçeneği var: işbirliği yap ya da yok ol” dedi. Guterres

Dünyanın en zengin ve en fakir ülkeleri arasında fosil yakıtlardan geçişi hızlandırmak ve daha fakir ülkelerin emisyonları azaltabilmelerini ve halihazırda meydana gelen iklim etkileriyle başa çıkabilmelerini sağlamak için finansman sağlamak amacıyla bir anlaşma çağrısında bulundu.

En büyük iki ekonomi devi olan ABD ve Çin, bu anlaşmayı gerçeğe dönüştürmek için çabalara katılma konusunda özel bir sorumluluğa sahip” dedi.

COP27 Ülkeleri orman sözünü tutmak için bir araya geldi.
Joe Biden, COP27’de gezegeni kurtarmaya nasıl yardımcı olabilir?
Onlarca yıl süren iklim görüşmelerine rağmen ülkeler çok yavaş veya harekete geçmekte isteksiz oldukları için ilerlemenin gezegeni aşırı ısınmadan kurtarmak için yetersiz olduğunu kaydetti.

“Sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar yükselmeye devam ediyor. Gezegenimiz hızla iklim kaosunu geri döndürülemez hale getirecek devrilme noktalarına yaklaşıyor” dedi. “Ayağımız gaz pedalındayken iklim cehennemine giden bir otoyoldayız.”

Etkinlikte konuşan eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, küresel liderlerin iklim değişikliği konusunda bir güvenilirlik sorunu yaşadıklarını söyledi. Gelişmiş ülkelerin Afrika’da devam eden gaz kaynakları arayışını “fosil yakıt sömürgeciliği” olarak nitelendirdiğini ifade etti.

“Hepimizin bir güven sorunu var: Konuşuyoruz ve harekete geçmeye başlıyoruz ama yeterince yapmıyoruz” dedi.

Gore

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Veliaht Prens ve Bahreyn Başbakanı Salman bin Hamad Al Khalifa, Ürdün’ün Kral Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Hassan Shoukry, Suudi Adel Al-Jubeir, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ve diğer liderler Şarm El-Şeyh’teki COP27 iklim zirvesi sırasında aile fotoğrafı çektirdiler.

Sözde ‘gaz için atılganlık’ denen şeyin gerçekte ne olduğunu görmeliyiz: Dünya ülkelerini iklim kaosuyla ve milyarlarca varlığı mahsur kalan, özellikle burada Afrika’da bırakarak hiçbir yere varmayan bir köprüden aşağı bir atılım” dedi.

Guterres’in konuşmasının hemen ardından sahneye çıkan Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed al-Nahya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyesi olan ülkesinin ihtiyaç olduğu sürece fosil yakıt üretmeye devam edeceğini söyledi.

“BAE sorumlu bir enerji tedarikçisi olarak kabul ediliyor ve dünyanın petrol ve gaza ihtiyacı olduğu sürece bu rolü oynamaya devam edecek.” dedi.

BAE, geçen yıl İngiltere’de ve bu yılki Mısır görüşmelerinde yapılan anlaşmaları sonuçlandırmaya çalışacak olan gelecek yılki BM konferansına ev sahipliği yapacak.

Zengin petrol, gaz ve kömür kaynaklarına sahip birçok ülke, ekonomik büyüme için istekli olan daha fakir ve daha az gelişmiş ülkeler için ekonomik olarak pervasız ve adaletsiz olduğunu savunarak fosil yakıtlardan hızlı bir geçiş yönündeki baskıyı eleştirdi.

2015 Paris iklim anlaşmasının imzacıları, küresel sıcaklıkların, bilim insanlarının iklim değişikliği risklerinin kontrolden çıktığını söylediği eşik olan, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 °C’den fazla yükselmesini önlemek için uzun vadeli bir hedefe ulaşma sözü vermişti.

Guterres, hedefin ancak dünya 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşabilirse hayatta kalacağını söyledi. Ülkelerden, 2040 yılına kadar en karbon yoğun yakıtlardan biri olan kömürün kullanımını Örgüt üyeleriyle birlikte aşamalı olarak durdurma konusunda anlaşmaya varmalarını istedi.

Uluslararası Para Fonu başkanı, konferansın oturum aralarında verdiği demeçte, iklim hedeflerinin on yılın sonunda en az 75 dolarlık bir küresel karbon fiyatına ulaşılmasına bağlı olduğunu ve reel ekonomideki değişimin hızının hala devam ettiğini söyledi.

Bu arada Dünya Ticaret Örgütü Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, iklim değişikliğini yönlendirmede küresel ticaretin rolünü ele almak amacıyla düşük karbonlu endüstriler için ticaret engellerini aşması gerektiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.