Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

İran Ahlak Polisini Kaldırıyor

İran Ahlak Polisini Kaldırıyor
4 Aralık 2022 23:06
125

“Uygunsuz” başörtüsü taktığı iddia edilen bir kadının ölümünün ardından ülke şiddetli protestoların pençesine düştü...

İran’ın başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran’ın ahlak polisini dağıttığını doğruladı. Bu, ülkenin güç tarafından gözaltına alınan genç bir kadının ölümü üzerine haftalarca süren şiddetli hükümet karşıtı protestolara karıştığı bir dönemde geldi.

Montazeri, kurum kaldırılırken yetkililerin toplum düzeyinde davranışsal eylemleri izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Perşembe günü başsavcı, İranlı yetkililerin kadınların başlarını örtmesini gerektiren yasayı değiştirmeleri gerekip gerekmediğini incelediklerini bildirdi.

Ahlak polisi, insanların giyim ve davranışlarında İslami kurallara ne kadar uyduklarını denetlemek amacıyla 2005 yılında kuruldu. “Uygunsuz” başörtüsü taktığı iddiasıyla tutuklanan ve saatler sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki bir kadının ölümü üzerine AB, ABD ve İngiltere tarafından yaptırım uygulandı .

İran, Amini’nin ölümü üzerine Eylül ortasında patlak veren haftalarca süren şiddetli protestolara tanık oldu. İranlı yetkililer, önceden var olan bir sağlık sorunu nedeniyle öldüğünü iddia ederken, ailesi gözaltındayken dövülerek öldürüldüğünde ısrar ediyor.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından açıklanan rakamlara göre, ayaklanmalar 200’den fazla kişinin hayatına mal oldu. Bu haftanın başlarında, İslam Devrim Muhafız Kolordusu’nda görev yapan Tuğgeneral Amirali Hajizadeh, ayaklanmalar sırasında toplam ölü sayısını “300’den fazla kişi” olarak açıkladı.

İranlı yetkililer, başta ABD ve İsrail olmak üzere yabancı oyuncuları şiddeti kışkırtmak ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.