Dolar 32,2014
Euro 35,0986
Altın 2.465,16
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İran, İsrail Gerginliğinin Ortasında Büyük Savaş Oyunlarına Başladı

İran, İsrail Gerginliğinin Ortasında Büyük Savaş Oyunlarına Başladı
28 Ekim 2023 00:26
1.526

Ülke ordusu tatbikatların amacının “yeni tehditler karşısında caydırıcılık gücünü artırmak” olduğunu söyledi…

İran, Filistinli silahlı grup Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalar nedeniyle bölgede yükselen tansiyonun ortasında ülkenin orta kesiminde iki gün sürecek geniş çaplı bir savaş tatbikatı başlattı.

‘Eqtedar 1402’ adı verilen tatbikat Cuma günü İsfahan eyaletinin Nasrabad bölgesinde başladı. Tatbikatın sözcüsü Tuğgeneral Karim Cheshak İran medyasına yaptığı açıklamada tatbikatta piyadelerin, çeşitli askeri donanımların, savaş uçaklarının, insansız hava araçlarının ve elektronik savaş araçlarının yer aldığını söyledi.

Cheshak ayrıca tatbikatın ilk gününde yaklaşık 200 helikopterden oluşan bir filonun operasyonlar gerçekleştirdiğini kaydetti. Tatbikatın amacının İran’ın kara kuvvetlerinin savaşa hazırlık seviyesini değerlendirmek ve savaş taktiklerini gözden geçirmek olduğunu sözlerine ekledi. Yetkili bir diğer amacın da “yeni tehditler karşısında caydırıcılık gücünü arttırmak ve istikrarlı güvenliği geliştirmek” olduğunu söyledi.

Sözcü tatbikata katılacak personel sayısını belirtmeksizin tatbikatın dört aşamadan oluşacağını belirtti. Bunlardan ilki dört tugayın tatbikat alanına intikaline odaklanırken, ikincisi keşif operasyonlarını içerecek.

Üçüncü ve dördüncü aşamaların kıyı savunma senaryolarına ve gece hava operasyonlarına ayrılacağı bildirildi.

Yerel medya tarafından paylaşılan videolarda düzinelerce tank çöl manzarasında görülürken, bir dizi helikopter de bir havaalanından kalkışa hazırlanıyor.

İran’ın geniş çaplı savaş oyunları, Pentagon’un Perşembe günü Suriye’nin doğusunda “İran Devrim Muhafızları tarafından kullanıldığını” söylediği askeri tesislere hava saldırısı düzenlediğini açıklamasının ardından geldi. Ancak saldırının İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmalarla ilgili olmadığı konusunda ısrar etti.

Silahlı grup 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz bir saldırı düzenlemiş ve her iki taraftan da binlerce ölü ve yaralıya yol açmıştı. Hem Hamas hem de Lübnan merkezli İslamcı askeri grup Hizbullah ile yakın bağları olan İran, İsrail’i “savaş suçu” olarak nitelendirdiği eylemlerinden dolayı defalarca kınadı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Tahran ile bir çatışma istemediğini ancak “İran ya da vekillerinin herhangi bir yerde ABD personeline saldırması halinde” Washington’un “hızlı ve kararlı bir şekilde” karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Tahran, silahlı kuvvetlerinin “İsrail apartheidının İran’a, çıkarlarına ve vatandaşlarına saldırmaya cüret etmemesi koşuluyla” çatışmaya girmeyeceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.