Dolar 32,1366
Euro 35,1278
Altın 2.472,48
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İran İsrail’e Saldırı Öncesinde “Hamas Savaşçılarını Eğitti”

İran İsrail’e Saldırı Öncesinde “Hamas Savaşçılarını Eğitti”
26 Ekim 2023 20:12
1.849

Batı Kudüs’ün aksine ABD, Tahran’ı doğrudan müdahil olmakla suçlamaktan kaçındı…

Wall Street Journal Çarşamba günü, Hamas ve Filistin İslami Cihad’a mensup yaklaşık 500 savaşçının 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırıdan bir ay önce İran Devrim Muhafızları tarafından düzenlenen tatbikatlara katıldığını iddia etti. İran saldırıda herhangi bir rolü olduğunu kesin bir dille reddetti.

“Saldırıyla ilgili istihbarata aşina olan kişilere” göre “özel savaş eğitimi” İran’da gerçekleşti ve DMO’nun Kudüs Gücü subayları tarafından yönetildi. WSJ kaynaklarının Amerikalı mı, İsrailli mi yoksa başka bir kaynak mı olduğunu belirtmedi.

Aynı kaynaklara göre tatbikata Kudüs Gücü’nün başındaki Tuğgeneral İsmail Kaani ve “üst düzey Filistinli yetkililer” de katıldı.

WSJ’ye konuşan ve adları açıklanmayan ABD’li yetkililer İran’ın militanları “düzenli olarak eğittiğini” ancak 7 Ekim saldırısından hemen önce “toplu bir eğitim yapıldığına dair bir işaret” olmadığını ve eğitimin özellikle bu saldırıya hazırlık amacıyla yapıldığına dair “herhangi bir bilgi” bulunmadığını söyledi.

Hamas’ın Gazze yakınlarındaki sürpriz saldırısında yaklaşık 1.400 İsrailli öldürüldü ve 200’ü esir alındı. Batı Kudüs bu gruba savaş ilan ederek ve Gazze’yi topçu ateşi ve hava saldırılarıyla bombalayarak karşılık verdi.

ABD temkinli davranırken İsrail açıkça İran’ı Hamas’a yardım etmekle suçladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İran savaştan önce Hamas’a doğrudan para, eğitim, silah ve teknolojik know-how yardımı yaptı” dedi. “İran şu anda bile Hamas’a istihbarat konusunda yardım ediyor.”

Başbakan Benjamin Netanyahu televizyonda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında İsrail’in “özgürlük ve ilerleme güçleri” adına “İran-Hizbullah-Hamas şer eksenine” karşı savaştığını söyledi.

WSJ daha önce Kudüs Gücü’nün “saldırının planlanmasına yardımcı olduğunu” ve 2 Ekim’de Lübnan’da Hamas ve Hizbullah liderleriyle yapılan bir toplantıda saldırının gerçekleşmesi için onay verdiğini bildirmişti. Yayın organı haberinin “üst düzey Hamas ve Hizbullah yetkililerinin” yanı sıra “Suriye hükümetinin bir danışmanı ve ismi açıklanmayan Avrupalı bir yetkili” tarafından da doğrulandığını iddia etti.

Hamas yetkilisi Ali Barakeh 9 Ekim’de AP’ye verdiği demeçte bu iddiaları yalanlayarak saldırıyı İranlı güvenlik yetkililerinin planlamadığını ve bir avuç üst düzey Hamas komutanı tarafından büyük bir gizlilik içinde organize edildiğini söyledi.

Salı günü BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan İran’ın BM elçisi Ami Saeid Iravani, Tahran’ın ABD’nin “Filistin işgali karşıtı” olarak nitelendirdiği 7 Ekim olaylarında İran’ın dahli olduğuna dair “asılsız iddialarını” “kategorik olarak reddettiğini” söyledi.

“Bölgesel barış ve istikrara olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir” diyen İravani, İran’ın Gazze’de “acil ateşkes çağrısını destekleme konusunda uluslararası toplumla aynı çizgide olduğunu” kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.