Dolar 32,4042
Euro 34,8052
Altın 2.433,61
BİST 9.983,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

İran Kızıldeniz’e Donanma Gönderdi

İran Kızıldeniz’e Donanma Gönderdi
2 Ocak 2024 23:27
1.166

Bu gelişme, son zamanlarda ticari gemilere saldıran Yemen’deki Husi militanlarına karşı ABD öncülüğünde yürütülen operasyonun ortasında yaşandı…

İran devlet haber ajansları IRNA ve Tasnim’in bildirdiğine göre, İran’a ait Alborz destroyeri Pazartesi günü Bab-el-Mendeb Boğazı’nı geçerek Kızıldeniz’e girdi. Konuşlandırma, ABD savaş gemileri ile Yemen’in Husi militanları arasında Pazar günü su yolunda yaşanan ölümcül karşılaşmanın ardından gerçekleşti.

İran’a bağlı Şii grup 2014 yılında alevlenen iç çatışmalardan bu yana başkent Sanaa ve El-Hudeyde limanı da dahil olmak üzere Yemen’in büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Kasım ayında Husiler Kızıldeniz’den geçen ve İsrail’e ait olduğunu ya da İsrail’e gittiğini düşündükleri ticari gemilere saldırmaya başladı. Militanlar Gazze’deki Hamas ile dayanışma içinde hareket ettiklerini iddia ediyor.

IRNA’nın Pazartesi günkü haberine göre, Alborz destroyeri “artan gerilim” nedeniyle tüm küresel ticaretin yaklaşık %12’sini oluşturan kilit su yoluna konuşlandırıldı.

Cumartesi akşamı ve Pazar sabahı ABD destroyerleri USS Eisenhower ve USS Gravely, Danimarka’nın sahip olduğu ve işlettiği Singapur bandıralı konteyner gemisi Maersk Hangzhou’nun art arda yaptığı iki imdat çağrısına yanıt verdi. İkinci karşılaşmada birkaç ABD helikopteri Husiler tarafından kullanılan dört küçük tekneye ateş açtı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada üç teknenin imha edildiğini belirtti.

Bir Husi sözcüsü olan Yahya Saree olayı doğruladı ve grubun on militanının ya öldürüldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı.

Pentagon, 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’de 23 ticari geminin Husiler tarafından saldırıya uğradığını ya da ele geçirildiğini tahmin ediyor.

ABD Donanması, diğer dokuz ülkenin savaş gemileriyle birlikte, Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında 19 Aralık’tan bu yana önemli su yolunda devriye geziyor. Husiler bu konuşlanmayı “Filistin halkına, Gazze’ye ve Arap ve İslam ulusuna yönelik saldırganlığın ayrılmaz bir parçası” olarak kınadılar.

Tahran, Washington’un saldırılara karıştığı yönündeki iddialarını reddederken, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü İngiliz mevkidaşı David Cameron ile yaptığı görüşmede sözde çifte standarda işaret etti.

İranlı diplomat, “İsrail’in kadınları ve çocukları katletmesine, Gazze’de soykırım yapmasına ve bölgeyi ateşe vermesine izin verilemez ama Kızıldeniz’de bir İsrail gemisini durdurmak bu ekonomik su yolunun güvenliğini tehlikeye atmak olarak görülemez,” diye ısrar etti.

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.