Dolar 32,4023
Euro 34,8100
Altın 2.435,19
BİST 9.983,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

İran Kuvvetleri Yeni Akıllı Füzeleri Teslim Aldı

İran Kuvvetleri Yeni Akıllı Füzeleri Teslim Aldı
25 Aralık 2023 00:10
1.166

Tahran donanması, fırlatıldıktan sonra hedef değiştirebilen yeni bir uzun menzilli silahı tanıttı…

İran donanması, 1.000 kilometreden (620 mil) fazla menzile sahip olan ve fırlatıldıktan sonra başka hedeflere yönlendirilebilen yerli üretim füzelerin eklenmesiyle ateş gücünü arttırdı.

Devlet medya kuruluşu IRNA’nın haberine göre Donanma Komutanı Amiral Shahran Irani Pazar günü yeni silahı tanıttı ve onu “görev ortasında hedef değiştirebilen akıllı füze” olarak nitelendirdi. İrani, “Talaeiyeh” adı verilen füzenin ayrıca hedefine giderken karmaşık bir uçuş planı seçerek “mümkün olan en üst düzeyde sürpriz yapabildiğini ve düşmanla çatışmaya girebildiğini” de sözlerine ekledi.

Donanma, benzer “akıllı” yeteneklere ve 100 kilometreden fazla menzile sahip “Nasir” adlı yeni geliştirilen bir başka füzenin yanı sıra yeni keşif helikopterleri, insansız hava araçları ve römorkörleri teslim aldı. Silahların tamamı yerli olarak tasarlandı ve üretildi.

Yeni füzeler, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle İran ve ABD arasında tırmanan gerilimin ortasında geldi. Cumartesi günü ABD’li yetkililer İran’ı Yemen’deki Husi isyancıların Kızıldeniz’de ticari gemilere düzenlediği saldırılara “derinden müdahil olmakla” suçladı – İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri bu iddiayı reddetti. Pentagon Pazar günü Tahran’ın Hint Okyanusu’nda Japonlara ait bir kimyasal tankere insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini iddia etti.

Tahran’ın yeni askeri donanımı İran’ın güneyindeki Çabahar Körfezi’nde bir liman kenti olan Konarak’taki bir deniz üssüne teslim edildi. Yeni füzelerin her ikisi de savaş gemilerinden fırlatılabiliyor. İrani, Nasir’in Konarak limanındaki sabit bir füze rampasına yerleştirileceğini söyledi.

Dünyanın en gelişmiş füze programlarından birine sahip olan İran, saldırı amaçlı insansız hava araçlarının da önde gelen geliştiricilerinden biri. Ülke Mayıs ayında 2,000 kilometre menzile sahip bir füze olan Khorramshahr-4’ü tanıttı. Savunma Bakanı Mohammad-Reza Ashtiani, Khorramshahr-4’ün 3,300 pound ağırlığa kadar savaş başlığı taşıyabileceğini ve radar tespitinden kaçarak düşman hava savunma sistemlerine nüfuz edebileceğini söyledi.

İranlı Tuğgeneral Muhammed Rıza Nakdi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere karşı “suç” işlemeye devam etmesi halinde Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer önemli su yollarının gemi trafiğine kapatılabileceği uyarısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.