Dolar 32,3390
Euro 35,1195
Altın 2.238,65
BİST 8.760,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 11°C
Cum 11°C
Cts 14°C

İran Rekor Uranyum Zenginleştirme Oranına Ulaştı

İran Rekor Uranyum Zenginleştirme Oranına Ulaştı
18 Aralık 2022 13:24
118

Duyuru, BM nükleer gözlemcisinin ülkeye planladığı ziyaretin arifesinde yapıldı.

İran Atom Enerjisi Kurumu (AEOI) başkanı Mohammad Eslami Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini iki kattan fazla artırdığını söyledi.

Eslami Tahran’da milletvekillerine Tasnim haber ajansının aktardığına göre, şu anda İslam Cumhuriyeti’nin nükleer endüstrisi tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı ve önceki oranları iki katından fazla aştı.

Nükleer santrallerle elektrik üretiminin İran’a önemli ekonomik faydalar sağladığını, fosil yakıt tüketimini azalttığını ve çevresel zararları önlediğini sözlerine ekledi.

Duyuru, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan (IAEA) uzmanların cumhuriyeti ziyaretinden önce geldi.

Nükleer gözlemci sözcüsü bu hafta başlarında, İran’ın daveti üzerine, bir IAEA teknik ekibi Pazar günü Tahran’da olacak dedi. Ziyaretin amacının önceden bildirilmiş olan olağanüstü güvenlik önlemleri sorunlarını ele almak olduğunu da sözlerine ekledi. Teşkilatın başkanı Rafael Grossi’nin bu sefer takımın bir parçası olması beklenmiyor.

Gezi, daha önce IAEA’ya bildirilmemiş eski nükleer tesisler olduğu iddia edilen, 2019’da üç yerde rapor edilen antropojenik kökenli çok sayıda uranyum parçacığına odaklanacak .

Eslami Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ziyaretin teşkilatla ilgili sorunların çözülmesine yardımcı olacağını umduğunu ifade etti.

Moskova’nın Viyana’daki uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov’a göre, Rusya yaklaşmakta olan istişareleri memnuniyetle karşılıyor, ancak herhangi bir ilerleme kaydedilemeyeceğini söylüyor.

TASS haber ajansına verdiği demeçte, istişarelerin başlangıçta Kasım ayı sonunda planlandığını kaydetti. Ancak ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın IAEA Guvernörler Kurulu toplantısında İran’a baskı yapmak amacıyla sundukları “zamansız ve verimsiz” bir karar nedeniyle ertelendiler.

Geçen ay kabul edilen IAEA belgesi, İran’ın uranyum izleri konusunda yetersiz işbirliğini kınadı ve Tahran’dan “inandırıcı açıklamalar” ve tam işbirliği talep etti.

O dönemde İran’ın nükleer şefi, IAEA’nın kararını yanlış bir önlem olarak kınadı ve teşkilatın düşmanlığına kesin bir yanıt sözü verdi.

Ülkenin Dışişleri Bakanlığı da hareketi “mantıksız ve yıkıcı” olmakla kınadı ve Tahran’ın nükleer programının, teşkilatın gözetimi altında dünyanın en şeffaf programı olduğunu ve diğer ülkelerden daha fazla denetlendiğini ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.