Dolar 32,5093
Euro 34,9923
Altın 2.436,25
BİST 9.800,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

İran, Rusya Liderliğindeki Serbest Ticaret Bölgesine Katılabilir…

İran, Rusya Liderliğindeki Serbest Ticaret Bölgesine Katılabilir…
2 Kasım 2022 23:06
124

Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’a göre, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği rekor bir hızla büyüyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak Salı günü yaptığı açıklamada, İran’ın yakın gelecekte Rusya liderliğindeki Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) girmesinin beklendiğini söyledi.

“Ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirme yolunda şu anda mevcut olan tüm engelleri kaldırma konusunda anlaştık. Novak, Rusya ile İran arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğine ilişkin hükümetler arası komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, “Üçüncü ülkelerin sınırlarındaki engelleri azaltmaktan bahsediyoruz” dedi.

Temeli Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya Gümrük Birliği’ne dayanan AEB, 2015 yılında kuruldu. Daha sonra Ermenistan ve Kırgızistan’a katıldı. 2016 yılında Vietnam resmen bloğa üye olan ilk bölgesel olmayan ülke oldu. Birlik, üye ülkeler arasında malların, hizmetlerin, sermayenin ve işçilerin serbest dolaşımını sağlamak için tasarlanmıştır.

Çin, Endonezya, Ürdün, Tayland ve bazı Güney Amerika ülkeleri de dahil olmak üzere 50’den fazla ülke ve uluslararası kuruluş, AEB ile bir serbest ticaret anlaşmasına ilgi duyduğunu ifade etti.

Novak’a göre, Rusya ile İran arasındaki ticaret hacmi “rekor hızda” büyüyor. Ocak-Ağustos döneminde yıllık bazda %36’nın üzerinde artarak 3,3 milyar dolara ulaştı. Başbakan Yardımcısı, rakamın yakında 4 milyar dolara ulaşabileceğine olan güvenini dile getirdi.

Rusya ve İran arasındaki işbirliği, Batı’nın Moskova ve Tahran’a yönelik yaptırımları arasında hızla genişlemeye başladı. Yılın başından bu yana, İran türbinlerinin, yedek parçalarının ve uçak ekipmanlarının takası ve ayrıca gaz boru hatlarının ortak inşaatı ve saha geliştirmenin yanı sıra vizesiz anlaşmalar da dahil olmak üzere bir dizi anlaşmaya vardılar. Rusya’dan turist grupları için seyahat.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.