Dolar 32,5346
Euro 34,9863
Altın 2.440,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

İran Petrol Tankerinin Ele Geçirildiğini Duyurdu

İran Petrol Tankerinin Ele Geçirildiğini Duyurdu
29 Nisan 2023 11:52
932

Devlet tarafından işletilen bir yayıncı, Umman Körfezi’nde ABD’ye bağlı bir gemiye baskın yapan komandoların görüntülerini gösterdi.

Tahran’daki devlet televizyonu, İran komandolarının Umman Körfezi’nde bir petrol tankerini ele geçirdiği ve başka bir gemiyle çarpışma iddiasıyla ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle ABD’ye giden gemiyi ele geçirdiğinin görüntülerini yayınladı.

İran güçlerinin bir Türk firması tarafından işletilen ve Amerika’nın Körfez Kıyısındaki rafinerilere ham petrol taşıyan Çinlilere ait olan tanker Advantage Sweet’e baskın düzenlediğini gösteren video, Cuma günü IRNA haberlerinde yayınlandı.

IRNA raporuna göre, gemi Çarşamba akşamı Basra Körfezi’nde kimliği belirsiz bir İran gemisiyle çarpıştı, çok sayıda kişi yaralandı ve çok sayıda mürettebat kayboldu. Tanker, gemideki 24 mürettebatıyla birlikte limana kadar eşlik edildi.

Advantage Sweet’i Çinli sahibi adına yöneten Türkiye’nin Advantage Tankers LLC, Suezmax sınıfı tankerin İran donanması tarafından “uluslararası bir ihtilaf nedeniyle” ele geçirildiğini doğruladı. Firma, “Değerli mürettebat üyelerimizin güvenliği ve refahı 1 numaralı önceliğimizdir. Benzer tecrübeler gösteriyor ki, bu şartlar altında götürülen gemilerin mürettebatı tehlikede değil.”

ABD Donanması 5. Filosu, tankerin İran İslam Cumhuriyeti Donanması (IRIN) tarafından uluslararası sularda ele geçirilmesi sırasında bir imdat çağrısı yaptığını söyledi. 5. Filo yaptığı açıklamada, “İran’ın eylemleri uluslararası hukuka aykırı ve bölgesel güvenlik ve istikrarı bozuyor” dedi. İran hükümeti petrol tankerini derhal serbest bırakmalıdır” dedi.

ABD’li yetkililer, İran’ın son iki yılda Orta Doğu sularında faaliyet gösteren en az beş ticari gemiye “hukuka aykırı bir şekilde el koyduğunu” iddia etti. 5. Filo, “İran’ın gemileri taciz etmeye devam etmesi ve bölgesel sularda seyir haklarına müdahalesi, deniz güvenliği ve küresel ekonomi için bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Son olay, artan ABD-İran geriliminin ortasında geldi. İranlı Tuğamiral Shahram Irani geçen hafta bir IRIN gemisinin USS Florida denizaltısını Hürmüz Boğazı’nda durdurduğunu ve onu yüzeye çıkıp rotasını değiştirmeye zorladığını iddia etti. ABD’li yetkililer, karşılaşmanın gerçekleştiğini yalanladı. Yine bu ayın başlarında, IRIN’in hava sahasının kenarında bir ABD casus uçağını geri çevirdiği bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.