Dolar 32,5692
Euro 34,8277
Altın 2.495,27
BİST 9.625,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 29°C

İran’a Düzenlenen Saldırının Faili Belli Oldu

İran’a Düzenlenen Saldırının Faili Belli Oldu
30 Ocak 2023 21:41
118

Al Jazeera’nın bildirdiğine göre, ilk belirtiler İsfahan’daki bir askeri komplekse yapılan saldırının İsrail tarafından planlandığını gösteriyor

El Cezire’nin Pazartesi günü İranlı bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, İran askeri tesisine yapılan son insansız hava aracı saldırısı büyük ihtimalle İsrail tarafından planlandı. Şimdiye kadar Tahran resmi olarak suçu atamaktan vazgeçti.

Kaynak tarafından aktarılan isimsiz bir İranlı yetkili, İsfahan’ın merkezindeki bir Savunma Bakanlığı kompleksine yapılan baskının ülke içinden ve bölgeye yakın bir yerden başlatıldığını söyledi. Ayrıca, ilk verilerin İsrail’in saldırıya karıştığını gösterdiğini iddia etti.

Yetkili, İran Savunma Bakanlığı’nın saldırıyı başarısız olarak nitelendiren daha önceki açıklamasını yineledi ve İsrail’in saldırıyı farklı bir şekilde tasvir etme çabalarının “sadece başarısızlığı örtbas etmeye yönelik propaganda” olduğunu iddia etti.

Pazar günü, Kudüs Postası, Batılı kaynaklara atıfta bulunarak, baskının “muazzam bir başarı” olduğunu ve yıkımın Tahran yetkililerinin kabul etmeye istekli olduğundan çok daha ciddi olduğunu bildirdi. Ancak İran Savunma Bakanlığı, baskının “herhangi bir can kaybına yol açmadığını” ve askeri atölyenin çatısına sadece “küçük hasar” verdiğini söyledi.

El Cezire’nin İranlı kaynağı, İsrail’in iddia edilen eylemlerinin cevapsız kalmayacağını söyledi. Washington’ın baskından uzaklaştığını ve Tahran’a politikalarını değiştirmesi için baskı yapmayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak , “Ateşle oynayanlar var ve bölgesel bir savaş başlatmaya karar verirlerse ilk yananların olacağından hiç şüphemiz yok” dedi.

Yorumları, saldırının arkasında İsrail’in olduğunu iddia eden daha önceki bir Wall Street Journal haberini yansıtıyor. Al-Arabiya TV , İran’ın bir balistik füze deposunu hedef aldığı iddia edilen baskında ABD Hava Kuvvetleri ve “bir ülkenin daha” yer aldığını söyledi. Pentagon herhangi bir müdahaleyi reddederken, İsrail konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Olay, İran ile İsrail arasında Tahran’ın nükleer programı nedeniyle artan gerilimlerin ortasında geldi. İsrailli yetkililer defalarca İran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığı konusunda uyarıda bulunurken, Tahran nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlara hizmet ettiğini ileri sürerek iddiaları reddetti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.