Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 19°C

İranlı Generalin Anısına Düzenlenen Terör Saldırısında 100’den Fazla Kişi Öldü

İranlı Generalin Anısına Düzenlenen Terör Saldırısında 100’den Fazla Kişi Öldü
3 Ocak 2024 23:09
1.045

Kasım Süleymani 2020’de bugün bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldü…

Basında yer alan haberlere göre Çarşamba günü İran’ın güneyindeki Kerman kentinde İranlı general Kasım Süleymani’nin ölümünün dördüncü yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma töreninde meydana gelen iki patlamada en az 103 kişinin öldüğü bildirildi.

Patlamaların eski İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) komutanının mezarının yakınında meydana geldiği bildirildi. Al Jazeera’nin haberine göre Kerman’ın acil kurtarma hizmetlerini yöneten Muhammed Saberi, devlet medyasına yaptığı ilk açıklamada patlamalarda 20 kişinin öldüğünü ve 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

İran medyası daha sonra 103 kişinin öldüğünü, 141 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bu rakamların artması muhtemeldir. Ajans ayrıca olay yerindeki yetkililerin olayı bir terör saldırısı olarak tanımladığını ve bomba içeren iki çantanın uzaktan kumandayla kalabalık bir alanda patlatıldığının düşünüldüğünü kaydetti.

Sosyal medyada dolaşan olay sonrası video görüntülerinde olay yerindeki yaralılara sağlık görevlileri tarafından müdahale edildiği ve sedyelerle çıkarıldıkları görülüyor.

Al Jazeera’ye göre Kerman Kızılay’ı başkanı Reza Fallah İran televizyonuna yaptığı açıklamada “Hızlı müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor” dedi. Fallah, kurtarma çalışmalarının “yolları kapatan kalabalık dalgaları” nedeniyle engellendiğini de sözlerine ekledi.

İran’da saygı duyulan bir isim olan Süleymani, 3 Ocak 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından yetkilendirilen bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldü. Trump daha sonra, Süleymani’nin Irak’ın başkentindeki ABD güçlerine yönelik “yakın” bir saldırı planladığını iddia eden istihbarat üzerine ABD’nin askeri operasyon emrini verdiğini söyledi.

Kerman’daki olay Hamas’ın üst düzey isimlerinden Salih el-Aruri’nin Lübnan’da bir insansız hava aracı saldırısında öldürülmesinden bir gün sonra meydana geldi. İran saldırıyı kınayarak bunun “direniş damarlarında yeni bir kabarmayı ve Siyonist işgalcilere karşı savaşma motivasyonunu ateşleyebileceğini” söyledi.

Patlamaların yaklaşık on ila 15 dakikalık sürelerle birbirinden ayrıldığı bildiriliyor. İlk patlama Süleymani’nin Kerman’daki Golzar Shohada mezarlığındaki kabrine yaklaşık 700 metre (yarım milden az) mesafede meydana geldi. Guardian’a göre ikincisi ise yaklaşık bir kilometre (0,6 mil) uzaklıktaydı.

Şehitler Bahçesi olarak da bilinen mezarlık, şehit olarak kabul edilen 1,000’den fazla kişi için bir dinlenme yeridir. Bölge, ABD ve Batı’ya karşı “direniş ekseni” destekçileri için bir hac yeri olarak biliniyor. Görüntüler Süleymani’nin mezarının saldırıda zarar görmediğini gösteriyor.

Patlamaların arkasındaki kişilerin kimlikleri ya da motivasyonları henüz bilinmiyor. Ancak İran Sağlık Bakanlığı’nın eski sözcüsü Kianush Jahanpur sosyal medyada “bu suçun cevabının sadece Tel Aviv’de, Hayfa’da olması gerektiğini” öne sürdü.

İran geçtiğimiz günlerde İsrail istihbarat servisi Mossad’la bağlantılı olduğunu söylediği dört kişiyi idam ettiğini açıklamıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.