Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

İsrail Bağlantılı Tanker Yemen Açıklarında Kısa Süreliğine Ele Geçirildi

İsrail Bağlantılı Tanker Yemen Açıklarında Kısa Süreliğine Ele Geçirildi
27 Kasım 2023 20:30
2.026

ABD Merkez Komutanlığı, saldırganların kaçmaya çalıştığını ancak bir Amerikan savaş gemisi tarafından durdurulduğunu iddia ediyor…

ABD Merkez Komutanlığı’na (Centcom) göre silahlı saldırganlar Yemen kıyılarında İsrail bağlantılı bir tankeri ele geçirdi, ancak ABD öncülüğündeki korsanlıkla mücadele gücüne bağlı savaş gemileri yardım çağrısına yanıt verince teslim oldu.

Centcom’un X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, bir grup silahlı kişinin Pazar günü Liberya bandıralı Central Park gemisine çıktığı belirtildi. Açıklamada, kısa bir süre sonra USS Mason destroyeri ve diğer koalisyon gemilerinin olay yerine ulaştığı ve saldırganlara gemiyi serbest bırakmalarını söylediği belirtildi.

“Bunun ardından beş silahlı kişi gemiden inerek küçük tekneleriyle kaçmaya çalıştı. Mason saldırganları takip etti ve sonunda teslim olmalarını sağladı” denildi.

Takip sırasında “Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerden USS Mason ve Central Park’ın genel konumuna doğru iki balistik füze ateşlendiği” belirtildi. Açıklamaya göre füzeler gemilerden yaklaşık 10 deniz mili (18,5 kilometre) uzağa düştü ve herhangi bir hasar ya da yaralanmaya yol açmadı.

Fox News’e konuşan kaynaklar USS Mason’ın saldırganları kovalarken uyarı ateşi açtığını, bu sırada bir ABD helikopterinin de tepelerinde uçtuğunu söyledi. Bir Japon destroyerinin de takip sırasında Amerikan gemisine yardım ettiği anlaşılıyor.

Centcom saldırganlar hakkında ayrıntı vermedi ve onları “bilinmeyen bir varlık” olarak tanımladı. Central Park gemisindeki mürettebatın “şu anda güvende” olduğunu da ekledi.

İsrailli milyarder Eyal Ofer’in Zodiac Group’una ait Londra merkezli uluslararası denizcilik firması Zodiac Maritime, “hızlı bir şekilde müdahale ederek bölgedeki varlıkları koruyan ve uluslararası deniz hukukunu gözeten koalisyon güçlerine teşekkür etmek istediğini” söyledi.

Şirkete göre fosforik asit taşıyan tankerde Bulgaristan, Gürcistan, Hindistan, Filipinler, Rusya, Türkiye ve Vietnam’dan 22 kişilik mürettebat görev yapıyor.

Yemen’in sürgündeki hükümeti Central Park gemisine yapılan saldırıdan, başkent Sanaa da dâhil olmak üzere ülkenin kuzeyinin büyük bölümünü kontrol eden Husi isyancılarını sorumlu tuttu. Yapılan açıklamada olayın “İran rejiminin desteğiyle terörist Husi milisleri tarafından gerçekleştirilen en son deniz korsanlığı eylemlerinden biri” olduğu belirtildi.

Şu ana kadar hiçbir grup saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Associated Press haberinde olayın Aden Körfezi’nin “Husilerin kontrolündeki bölgeden oldukça uzak” bir bölümünde meydana geldiğine dikkat çekti.

Husiler geçtiğimiz ay İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanına karşılık olarak Kızıldeniz’deki yoğun nakliye rotaları boyunca İsrail gemilerini hedef alacakları uyarısında bulunmuştu. Ayrıca İsrail topraklarına çok sayıda insansız hava aracı ve füze fırlattılar.

Husiler bir hafta önce İsrail bağlantılı kargo gemisi Galaxy Leader’ı ele geçirdiklerini doğruladı. Gemi Yemen’in Hodeida limanına götürüldü ve halen orada bulunuyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.