Dolar 32,3902
Euro 34,7989
Altın 2.411,08
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

İsrail Gazze’de Çok Uluslu Güvenlik Gücü İstiyor

İsrail Gazze’de Çok Uluslu Güvenlik Gücü İstiyor
30 Mart 2024 21:38
1.049

Birliklerin bölgede kanun ve düzeni sağlamak ve insani yardım konvoylarına eşlik etmekle görevli olacağı bildirildi…

Axios’un Cuma günü hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İsrail, Gazze’de yerel güvenlikten sorumlu olacak çok uluslu bir askeri güç kurmayı düşünüyor. Habere göre bu fikir İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından hafta başında Washington’a yaptığı ziyaret sırasında dile getirildi.

Öneri, Arap ülkelerinden bir birlik askerin sınırlı bir geçiş dönemi için Gazze’ye konuşlandırılmasını öngörüyor. Bu güç, insani yardım teslimatlarına eşlik etmek ve kolaylaştırılmasına yardımcı olmak ve genel olarak enklavda kanun ve düzeni sağlamakla görevlendirilecek. Bir kaynağa göre bu güçlerin Gazze’de alternatif bir yönetim organı kurulmasına da yardımcı olması bekleniyor.

Gallant’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmelerde Washington’dan bu girişimi desteklemesini istediği bildirildi. Bu arada İsrailli yetkililerin de son haftalarda biri Mısır olmak üzere en az üç Arap ülkesinin temsilcileriyle bu öneriyi görüştüğü bildirildi.

Kaynaklardan biri, “Hem Biden yönetiminin bunu tartışmaya istekli olması hem de Arap ülkelerinin bu fikre açık olması açısından bu girişimin desteklenmesi konusunda ilerleme var” dedi.

Ancak görüşmelere katıldığı bildirilen ülkelerden birinden ismi açıklanmayan bir Arap yetkili, çatışmalar sona erene kadar bölgeye yabancı asker konuşlandırılmasının olası olmadığını söyledi. ABD’li bir yetkili, bu hareketin Gazze’deki Filistin Yönetimi’nden resmi bir davet gerektireceğini ve ancak iki devletli bir çözüm bağlamında gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi. Kaynak, İsrail’in Filistin’i ayrı bir devlet olarak tanımaya karşı çıkması nedeniyle bu girişimin yakın vadede olası olmadığını belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu savaştan sonra bir Filistin devleti kurulması fikrini defalarca reddetti. Ayrıca bu hafta başında kabul edilen ve Gazze’de derhal ateşkes talep eden BM Güvenlik Konseyi kararını da eleştirerek, bu kararın İsrail’in Hamas’ın elindeki İsraillileri kurtarma çabalarını baltaladığını söyledi. Örgüt militanları Ekim ayında Gazze’den İsrail’in güneyine bir saldırı düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş ve çok sayıda kişiyi rehin almıştı. İsrail, Hamas’ın kalelerini tamamen ortadan kaldırana kadar Gazze’deki askeri operasyonlarını sürdürme sözü verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre çatışmaların başlamasından bu yana 32.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.