Dolar 32,3276
Euro 34,7452
Altın 2.391,96
BİST 10.250,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

İsrail Gazze’ye Ültimatom Verdi

İsrail Gazze’ye Ültimatom Verdi
23 Ekim 2023 20:18
1.381

IDF sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas’ın teslim olması ve tüm rehineleri serbest bırakması halinde kara operasyonu yapılmayacağını söyledi…

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, Hamas’ın “kayıtsız şartsız” teslim olması ve tüm rehineleri serbest bırakması halinde İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu düzenlemeyeceğini söyledi.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaklaşan saldırının devam etmesi halinde bunun üç ay kadar sürebileceğini tahmin ediyor.

Pazartesi günü Avustralya Yayın Kurumu’na (ABC) bir mülakat veren Conricus, İsrail’in kara harekâtını neden geciktirdiği sorusunu geçiştirdi. Sözcü bunun yerine İsrail ordusunun “Hamas’ı tamamen dağıtacağı” ve “halkımızı eve getireceği” sözünü verdi.

İsrail’in hava saldırılarına güvenmeyi tercih edeceğini ve askerlerini gereksiz yere tehlikeye atmaktan kaçınacağını açıkladı. Ancak böyle bir yaklaşımın militan grubun kökünü kazımak için yetersiz kalabileceğini öne sürdü.

Conricus, “Hamas sivillerin altında saklandığı yerden çıkarsa … ve rehinelerimizi, 212’sini de iade edip koşulsuz teslim olursa savaş sona erer,” dedi.

Conricus, Filistinli militanların bu koşullara uymaması halinde “muhtemelen içeri girip bu işi halletmemiz gerekecek” dedi.

Bu arada Pazar günü İsrail Hava Kuvvetleri’nin Tel Aviv’deki karargâhında konuşan Savunma Bakanı Yoav Gallant, çeşitli İsrail medya kuruluşlarının aktardığı üzere, “bunun Gazze’deki son [kara] harekâtı olması gerektiği, zira sonrasında Hamas’ın olmayacağı” konusunda ısrar etti. Saldırının üç ay kadar sürebileceğini de sözlerine ekledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısından bu yana İsrail 360,000 kadar yedek askerini göreve çağırdı ve Gazze çevresine hatırı sayılır bir güç yığdı. Hava kuvvetleri de yoğun nüfuslu yerleşim bölgesini yoğun saldırılarla vuruyor. Ancak Gazze’ye girmek için henüz nihai bir emir verilmedi.

Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden İsrail’i Gazze’ye asker göndermeyi ertelemeye çağırdığını teyit eder gibi göründü. Ancak bir saatten kısa bir süre sonra Beyaz Saray İletişim Direktörü Ben LaBolt, Başkan’ın soruyu yanlış duyduğunu ve İsrail’in karar alma sürecini etkilemeye çalışmadığını iddia etti.

Aynı gün Bloomberg’in haberine göre ABD hükümeti ve bazı Avrupalı müttefikleri Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını müzakere etmek amacıyla İsrail’i Gazze’ye kara saldırısını ertelemeye zorluyordu.

Her iki tarafın yetkililerine göre son tırmanışta en az 1,400 İsrailli ve 5,000 Filistinli öldü, binlerce kişi de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.