Dolar 32,7548
Euro 35,0416
Altın 2.439,23
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C

İsrail Güçleri Refah’ta İlerliyor

İsrail Güçleri Refah’ta İlerliyor
24 Mayıs 2024 11:36

Batı Kudüs askerleri Gazze’nin Mısır sınırı boyunca şehrin kalbine doğru ilerledi…

İsrail ordusu, Filistin yerleşim bölgesindeki ağır sivil kayıplara ilişkin uluslararası tepkilere rağmen Gazze’nin en güneyindeki kente yönelik kara harekâtını hızlandırarak Refah’ın derinliklerine doğru ilerledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Perşembe günü yaptığı açıklamada askerlerin İsrail sınırı ile Akdeniz kıyısı arasında yer alan Refah’ın Brazil ve Shaboura mahallelerinde operasyon düzenlediğini duyurdu. IDF’den yapılan açıklamaya göre siviller bölgeyi tahliye etti.

İlerleme, üst düzey bir ABD hükümet yetkilisinin gazetecilere İsrailli liderlerin Başkan Joe Biden yönetiminin dile getirdiği insani kaygıları gidermek için Refah saldırısını azaltmayı kabul ettiklerini söylemesinden iki gün sonra gerçekleşti. Gazze’nin diğer bölgelerindeki mahallelerinin İsrail bombardımanlarıyla yerle bir edilmesinin ardından 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah’taki tartışmalı IDF operasyonu bu ayın başlarında başlamıştı.

ABD’li yetkili, “İsraillilerin planlarını güncellediklerini söylemek doğru olur,” dedi. “İfade ettiğimiz endişelerin çoğunu dikkate aldılar.” Yetkili, İsrail hükümetinin Gazze’deki insani krizi tırmandırabilecek geniş çaplı saldırılar düzenlemek yerine operasyonu Hamas savaşçılarına yönelik hedefli saldırılarla sınırlandırmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Reuters’in yerel yetkililere ve Hamas medyasına dayandırdığı haberine göre, İsrail’in hava saldırıları ve kara operasyonları Perşembe günü Gazze Şeridi’nde en az 50 Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bölge sakinleri, IDF tanklarının Refah’ın güneydoğusunda, Yibna bölgesine doğru ve doğudaki üç banliyöde ilerlediğini söyledi.

Bir bölge sakini “Yoğun nüfuslu Yibna’nın kenarındalar” dedi. “Henüz işgal etmediler. Patlama sesleri duyuyoruz ve ordunun işgal ettiği bölgelerden siyah dumanlar yükseldiğini görüyoruz. Çok zor bir gece daha geçirdik.”

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze’nin Mısır sınırında bulunan Refah’ta saklanan Hamas taburlarını ortadan kaldırma planlarını gerçekleştirme sözü verdi. Netanyahu, Batı Kudüs’ün Hamas’ın son kalesi olarak adlandırdığı bu bölgeyi yok etmeden savaş hedeflerine ulaşamayacağını iddia etti.

Filistinli sağlık yetkililerine göre savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Gazze’de 35.000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı bu hafta Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın savaş suçu işledikleri iddiasıyla tutuklanmaları çağrısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.